Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo - śmietankowy

Przepis dnia 2020-08-09
Tort czekoladowo - śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 3210

Dodano:

Odsłon: 482

Z braku czasu powstał taki szybki i prosty torcik czekoladowo - śmietankowy na bazie kakaowego biszkoptu z białek, kremu budyniowego o smaku śmietankowym i bitej śmietany. Tort prosty smakowo i wizualnie, bo zrobiony z tego co pod ręką, gdzieś pomiędzy przetworami z ogórków i fasolki szparagowej, ale bardzo smaczny.

Składniki

  • Biszkopt:
  • ok. 250g białek
  • szczypta soli
  • 0,5szkl. cukru
  • 150g maki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 80g masła
  • Krem budyniowy:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
  • 750ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej
  • ok. 120g masła
  • Dodatkowe składniki:
  • 300ml śmietany 30%
  • 1,5 opakowania śmietan - fixu
  • 1 plaska łyżeczka cukru waniliowego
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • wiśnie do dekoracji
  • 250ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej, cappuccino, lub inki do nasączenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tort czekoladowo - śmietankowy

Przygotowanie

  1. Masło na biszkopt roztopiłam i odstawiłam do wystygnięcia. Białka w temperaturze pokojowej ubiłam ze szczyptą soli na sztywna pianę. Następnie ciągle miksując, wsypałam cukier i ubijałam piane aż stała się lśniąca. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodałam ją partiami do ubitej piany na przemian z masłem i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temp. 170 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło mi to ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt studziłam na metalowej kratce. Po wystygnięciu biszkopt wyjęłam z formy i przekroiłam na 3 równe blaty.
    500ml mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozrobiłam budynie, cukier i mąkę i przelałam mieszankę na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia, po czym zmiksowałam go z miękkim masłem.
    Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu i nasączyłam go kilkoma łyżkami kawy. Na biszkopcie rozsmarowałam ok. 1/3 kremu budyniowego i przykryłam drugim blatem. Znów nasączyłam ciasto kawą i rozsmarowałam kolejną część kremu budyniowego. Na to ułożyłam trzeci blat biszkoptu, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam resztą kremu, wyrównując powierzchnię. Wygładziłam też boki tortu. Tort odstawiłam do lodówki żeby krem zgęstniał. Zimną śmietanę ubiłam z cukrem waniliowym i śmietan - fixami na sztywny krem. Połową śmietany posmarowałam wierzch tortu, a resztę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnęłam rozetki na wierzchu tortu dookoła. Czekoladę starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam środek tortu. Przed podaniem tort udekorowałam wiśniami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń