Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 945
Dodano: 31.10.2011
Odsłon: 34142
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto: Ubić białka na pianę (z dodatkiem soli), pod koniec dodać stopniowo żółtka i cukier cały czas ubijając. Ubić na puszystą masę. Do dobrze ubitej piany dodać przesiane: obie mąki, proszek do pieczenia, kakao. Delikatnie mieszając połączyć składniki na jednolitą masę. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26cm i piec około 60 min w temperaturze 170st.C. do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem śmietankowy: z mleka (1 szklanka +cukier) i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń, cały czas mieszając (jeśli jest za mało słodkie można dosłodzić, dodać cukier waniliowy)
Krem czekoladowy: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z cukrem pudrem, lekko ostudzić. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę- odstawić do wystygnięcia (tak żeby letnia była). Ubić śmietankę na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać żelatynę i rozpuszczoną czekoladę ( i żelatyna i czekolada nie mogą być ani za gorące ani za zimne- letnie). Miksować do dokładnego połączenia składników, skosztować i ewentualnie dosłodzić. Odstawić na 15 min do lodówki, żeby masa zgęstniała
Nasączyć pierwszy blat, rozsmarować na nim cały krem śmietankowy, przykryć drugim blatem, nasączyć go, posmarować kremem czekoladowym (2/3), przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować dokładnie resztą kremu czekoladowego (po bokach również), obsypać mieszanką startej czekolady z wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje po minimum 5h w lodówce. SMACZNEGO :-)
Przepis powstał w połączeniu własnego pomysłu z przepisami ze stron: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/08/biszkopt-kakaowy-czekoladowy.html , http://tortolandia.freshsite.pl/tajne-receptury/przepis-na-naprawde-dobra-mase-czekoladowa-do-tortu/
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Debris 29 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Tort wyszedł super! Wszyscy byli zachwyceni :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Matematyczka 02 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
ten budyń, którego użyłam był z firmy delecta. spokojnie można użyć zwykłego budyniu śmietankowego, ewentualnie w mleku przed dodaniem budyniu rozpuścić myślę około pół tabliczki białej czekolady- ale w ten sposób nigdy budyniu nie robiłam, więc nie mogę gwarantować efektów. pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

tytusa_mama 01 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
nie widziałam nigdzie budyniu z białą czekoladą, można do zwykłego budyniu dodać zmieloną czekolade biała czy jakoś inaczej to zastąpić i ile tej czekolady jak mozna dać?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Matematyczka 01 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
dziękuję, był ! w pierwszy dzień mi nie smakował..ale na drugi to było cudo ;) pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 01 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Musi być pyszny!51 Kto głosował? | Odpowiedz