Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowy z miętowym kremem

Tort czekoladowy z miętowym kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11104

Dodano:

Odsłon: 20193

dla wielbicieli czekoladek After Eight i nie tylko :-). Przepyszne połaczenie czekoladowego, delikatnego, puszystego biszkoptu i lekkiego, orzeźwiającego kremu miętowego. Jak dla mnie - połaczenie idealne :-)

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy:
  • jajko 6
  • cukier 1 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • budyń czekoladowy (bez cukru) 3 op.
  • mąka pszenna 1 pełna łyżka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Krem miętowy:
  • śmietanka 30 lub 36% 500 ml
  • serek mascarpone 50 dag
  • cukier puder 4 pełne łyżki
  • krople miętowe 2,5 - 3 łyżeczki
  • zielony barwnik w proszku odrobinę
  • Polewa:
  • gorzka czekolada 15 dag
  • masło 7 dag
  • dodatkowo:
  • mocna herbata miętowa 1/2 szkl.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort czekoladowy z miętowym kremem

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Biszkopt zawsze piekę co najmniej dzień wczesniej, wtedy łatwiej się go kroi na blaty. W dniu przygotowania tortu biszkopt nalezy przekroić na 3 blaty.

  2. Krem: W misce należy umieścić dobrze schłodzone kremówkę, mascarpone i barwnik (barwnik rozpuszczam wcześniej w 2 łyzkach śmietanki). Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać cukier puder i wymieszać. Na samym końcu dodać krople miętowe. Krótko zmiksować.

    Na talerzu położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć 1/3 zimnej herbaty, wyłożyć 1/3 kremu i równo rozsmarować, połozyć drugi blat, nasączyć 1/3 herbaty, wyłożyć kolejną porcję kremu. Na wierzch położyć trzeci blat biszkoptu i nasączyć resztą herbaty. Boki tortu posmarować kremem. Schłodzić w lodówce.
    W tym czasie w garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną w kostki czekoladę. Odstawić na 2 min, wymieszać do uzyskania kremowej polewy. Odczekac chwilę do lekkiego zgęstnienia, Polać nią wierzch tortu. Schłodzić. Przechowywac w lodówce. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zuza16 06 stycznia 2015 Bardzo proszę mi wyjaśnić o jakie krople miętowe chodzi i gdzie je można kupić. Odpowiedzi: 5 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 27 grudnia 2014 Osobiście nie przepadam za miętą. Ale przyznać trzeba, że ta pastelowa zieleń niezwykle apetycznie się prezentuje :) Bardzo ciekawe połączenie smaków i kolorów :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 23 grudnia 2014 już sobie wyobrażam ten cudowny smak, szybciutko zapisuję do zrobienia, mmmmm <3 Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń