Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowy z migdałami (bezglutenowy)

Tort czekoladowy z migdałami (bezglutenowy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 414

Dodano:

Odsłon: 233

Jedno z lepszych ciast, jakie jadłam. Nie zawiera mąki, jest wilgotne samo w sobie, nieprzesłodzone, o czekoladowo-migdałowo-cytrynowym smaku. Przepis pochodzi z książki „W staropolskiej kuchni i przy staropolskim stole” i znajduje się w rozdziale z przepisami wielkanocnymi. Więcej wielkanocnych staropolskich wypieków na blogu www.pularda.com.pl

Składniki

  • na ciasto:
  • 12 jaj
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g kakao (lub 50 g kakao i 50 g startej czekolady)
  • 250 g mielonych migdałów
  • na masę do przełożenia:
  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g cukru
  • Laska wanilii
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szklanka wody
  • na polewę:
  • tabliczka czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej
  • 3 łyżki masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort czekoladowy z migdałami (bezglutenowy)

Przygotowanie

  1. Zrobić ciasto: Ubić białka na pianę. Żółtka ubić na puszysty krem z cukrem pudrem. Dodać kakao i migdały, na końcu ostrożnie łyżką wmieszać białka. Przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.

    Gdy ciasto będzie gotowe, przygotować masę do przełożenia: Gotować wodę z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny, dopóki syrop nie zacznie gęstnieć. Wtedy dodać mielone migdały i gotować, mieszając, dopóki syrop nie zrobi się bardzo gęsty. Wtedy przełożyć go do naczynia i miksować, aż zrobi się jasnobrązowy i kremowy.

    Ciasto przekroić na 3 blaty, przełożyć jeszcze ciepłą masą migdałową. Złożyć i zostawić w tortownicy w lodówce do stężenia.

    Po 30 minutach wyjąć tort z tortownicy i zrobić polewę: czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać, polać ciasto, ozdobić bakaliami, wstawić do lodówki, by polewa stężała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń