Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort kokosowo - jabłkowy z posmakiem agrestu, polany lustrzaną polewą czekoladową. W sam raz dla MAMY.
Szybkie koreczki śledziowe na wigilię lub święta.
Odsłon: 1256
Przepis na ten blok znalazłam w starym zeszycie mojej mamy i postanowiłam go...
Odsłon: 579
Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potra...
Odsłon: 425
Sznycle wieprzowe polane łagodnym sosem miodowym ubarwią nasz niedzielny obiad.
Odsłon: 94
Szybkie koreczki śledziowe na wigilię lub święta.
Odsłon: 1256
Przepis na ten blok znalazłam w starym zeszycie mojej mamy i postanowiłam go...
Odsłon: 579
Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potra...
Odsłon: 425
Sznycle wieprzowe polane łagodnym sosem miodowym ubarwią nasz niedzielny obiad.
Odsłon: 94
Składniki
Ciasto. Wszystkie mąki mieszamy z proszkiem. Jajka ubijamy , potem na przemian z olejem dodajemy je do mąki, mieszając. Dzielimy na 3 części, Jedną łączymy z sezamem, drugą z karobem i kokosem, trzecią z kisielem . Do wysmarowanej tortownicy przekładamy ciasto z sezamem, potem karobem i kisielem. Pieczemy ok. 35 minut w 170 C. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż. Masa jabłkowa. Obrane jabłka dusić z wodą na małym ogniu. Następnie dodać sypką galaretkę i ew. cukier, odstawić do wystudzenia. Masa kokosowa. Do zagotowanego mleka powoli wsypujemy kaszę, cukier i kokos i przez chwilę gotujemy. Przestudzoną masę stopniowo dodajemy do utartego masła.Ja dodałam trochę soku z cytryny. Polewa. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kakao, śmietankę i mieszamy delikatnie rózgą do połączenia składników. Nie ubijamy, gdyż powstają trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy do polewy i mieszamy. Na końcu całość miksujemy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Ciasto w tortownicy przekładamy masą jabłkową, na nią masę kokosową, przykrywamy ciastem i pokrywamy resztą masy kokosowej. Całość polewamy lustrzaną polewą.