Do góry

Desery Przepis na:

Tort Dla Mamy

Tort  Dla Mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 798 Ocena: 15533

Dodano:

Odsłon: 1999

Tort kokosowo - jabłkowy z posmakiem agrestu, polany lustrzaną polewą czekoladową. W sam raz dla MAMY.

Składniki

  • Ciasto :mąka pszenna 130 g
  • cukier 165 g
  • olej 115 ml
  • mąka kukurydziana 50 g
  • mąka ziemniaczana 125 g
  • 4 jajka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe 25 g
  • karob lub kakao 1 łyżka
  • czarny sezam 25 g
  • kisiel owocowy ( bez cukru ) 38 g
  • Masa jabłkowa : 1 kg jabłek
  • 1 galaretka agrestowa + 1 łyżka
  • 1 łyżka cukru ( opcjonalnie )
  • 3 łyżki wody
  • Masa kokosowa : masło 250 g
  • mleko 1/2 l
  • wiórki kokosowe 100 g
  • kasza manna 4 łyżki
  • cukier 2 łyżki + sok z cytryny
  • Lustrzana polewa : śmietana 30 % 100 ml
  • kakao 50 g
  • woda 50 ml
  • żelatyna 2 łyżeczki 8 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort Dla Mamy

Przygotowanie

  1. Ciasto.
    Wszystkie mąki mieszamy z proszkiem.
    Jajka ubijamy , potem na przemian z olejem dodajemy je do mąki, mieszając.
    Dzielimy na 3 części, Jedną łączymy z sezamem, drugą z karobem i kokosem, trzecią z kisielem .
    Do wysmarowanej tortownicy przekładamy ciasto z sezamem, potem karobem i kisielem. Pieczemy ok. 35 minut w 170 C.
    Po ostudzeniu przekroić wzdłuż.
    Masa jabłkowa.
    Obrane jabłka dusić z wodą na małym ogniu. Następnie dodać sypką galaretkę i ew. cukier, odstawić do wystudzenia.
    Masa kokosowa.
    Do zagotowanego mleka powoli wsypujemy kaszę, cukier i kokos i przez chwilę gotujemy. Przestudzoną masę stopniowo dodajemy do utartego masła.Ja dodałam trochę soku z cytryny.
    Polewa.
    Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kakao, śmietankę i mieszamy delikatnie rózgą do połączenia składników. Nie ubijamy, gdyż powstają trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
    Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy do polewy i mieszamy. Na końcu całość miksujemy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

  2. Ciasto w tortownicy przekładamy masą jabłkową, na nią masę kokosową, przykrywamy ciastem i pokrywamy resztą masy kokosowej.
    Całość polewamy lustrzaną polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń