Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i naprawdę łatwy do wykonania tort na mące gryczanej. Do tego bita śmietana z bananami, kilka truskawek do ozdoby. I już. Wyszedł taki smaczny, że zniknął z patery ekspresowo.
tortownica 26cm, mikser
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Torownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Galaretkę zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą, dodając 75g cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem (75g) na biały puch (ubijać ok. 10 minut). Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dodać mąkę gryczaną, orzechy i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać kropelki lub czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić w formie, potem wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Przeciąć na trzy blaty (dwa takiej samej grubości, trzeci cieńszy).
Śmietanę ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty i powoli dodawać ostudzoną galaretkę.
Banany pokroić w kostkę, polać obficie sokiem cytrynowym. Dodać do śmietany.
Wokół pierwszego placka zacisnąć obręcz tortownicy. Nałożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem i nałożyć drugą połowę kremu, odkładając 4-5 łyżek. Przykryć trzecim (najcieńszym) plackiem i wyłożyć pozostały krem. Na wierzchu ułożyć truskawki. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego :)
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 96
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 102
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 78
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 96
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 102
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 78
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Torownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Galaretkę zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą, dodając 75g cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem (75g) na biały puch (ubijać ok. 10 minut). Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dodać mąkę gryczaną, orzechy i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać kropelki lub czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić w formie, potem wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Przeciąć na trzy blaty (dwa takiej samej grubości, trzeci cieńszy).
Śmietanę ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty i powoli dodawać ostudzoną galaretkę.
Banany pokroić w kostkę, polać obficie sokiem cytrynowym. Dodać do śmietany.
Wokół pierwszego placka zacisnąć obręcz tortownicy. Nałożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem i nałożyć drugą połowę kremu, odkładając 4-5 łyżek. Przykryć trzecim (najcieńszym) plackiem i wyłożyć pozostały krem. Na wierzchu ułożyć truskawki. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Tarta z agrestem
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Tarta z agrestem
Delikatny smaczny deserek.
Odsłon: 61
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 217