Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i naprawdę łatwy do wykonania tort na mące gryczanej. Do tego bita śmietana z bananami, kilka truskawek do ozdoby. I już. Wyszedł taki smaczny, że zniknął z patery ekspresowo.
tortownica 26cm, mikser
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3104
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 143
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3104
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 143
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Torownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Galaretkę zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą, dodając 75g cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem (75g) na biały puch (ubijać ok. 10 minut). Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Dodać mąkę gryczaną, orzechy i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać kropelki lub czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić w formie, potem wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Przeciąć na trzy blaty (dwa takiej samej grubości, trzeci cieńszy).
Śmietanę ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty i powoli dodawać ostudzoną galaretkę.
Banany pokroić w kostkę, polać obficie sokiem cytrynowym. Dodać do śmietany.
Wokół pierwszego placka zacisnąć obręcz tortownicy. Nałożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem i nałożyć drugą połowę kremu, odkładając 4-5 łyżek. Przykryć trzecim (najcieńszym) plackiem i wyłożyć pozostały krem. Na wierzchu ułożyć truskawki. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego :)