Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to kolejny odkurzony ze starego zeszytu przepis. Tort składa się z trzech półkruchych blatów, przekładanych dżemem i kremem kawowym. W oryginalnym przepisie występuje dżem o dowolnym smaku, ja użyłam domowego z pigwy. Bardzo fajnie komponuje się z kawowym posmakiem. Dekoracja to już sprawa indywidualna. Do obsypania boków wykorzystałam pokruszone biszkopty, na wierzchu ułożyłam pasek z ziaren kawy, środek wypełniłam pokrojoną na kawałki czekoladą z herbatnikami, dla przełamania koloru dodałam kilka truskawek z syropu.
rondelek, makutra, szeroka miska, tortownica mała
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 13
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 102
Świąteczne smaki.
Odsłon: 92
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 13
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 102
Świąteczne smaki.
Odsłon: 92
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do szerokiej miski, dodać cukier i pokrojony na kawałki zimny smalec. Dłońmi rozetrzeć tłuszcz z mąką do uzyskania piaskowej konsystencji, dodać śmietanę, cukier waniliowy, jajka i kilka kropel olejku. Zagnieść ciasto na gładka kulkę. Podzielić na 3 równe części.
Dno tortownicy, o średnicy 23-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć jedną część ciasta i piec w nagrzanym do 180 C piekarniku 25-30 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Pozostałe dwie części ciasta upiec tak samo.
Żółtka utrzeć w rondelku z cukrem na kogel mogel, dodawać stopniowo zimny napar kawy, cały czas ucierać do wyczerpania. Rondelek z masą zagotować na małym ogniu i cały czas mieszając gotować 10 minut, po czym wystudzić. Utrzeć masło na puch (najlepiej tradycyjnie w makutrze) i wciąż ucierając dodawać masę jajeczno kawową. Na koniec dodać kroplami alkohol.
Spodni blat tortu wyłożyć jedną trzecią części masy, środkowy dżemem, wierzchni i boki posmarować resztą kremu. Boki tortu obsypać drobno pokruszonymi biszkoptami. Wierzch udekorować wg. uznania.
Tortu nie należy przechowywać w lodówce, a raczej w chłodnej spiżarni, bowiem zbyt zimny będzie twardy.