Do góry

Desery Przepis na:

Tort kajmakowy

Tort kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 915

Dodano:

Odsłon: 5127

Kolejny z moich tortów, tym razem kajmakowy. Piekłam go całkiem niedawno i nie sądziłam, że będzie się cieszył taką popularnością. Polecam :-) Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ponadto masło lub margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.
  • Składniki na poncz:
  • 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej
  • 2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki olejku rumowego
  • 2 czubate łyżki cukru
  • Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 5 łyżek cukru pudru ( nie koniecznie)
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 śmietanę śnieżkę w proszku
  • Dodatkowo:
  • 2 gruszki
  • 1 czekolada gorzka
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • sos czekoladowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania biszkoptu:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać.
    Dużą tortownicę wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.
    Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
    Wyjąć, wystudzić

  2. Sposób wykonania ponczu:
    Wszystkie składniki dokładnie wymiesz

  3. Sposób wykonania kremu:
    Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką Pod koniec ubijania dodawać stopniowo masę kajmakową i dalej miksować.

    Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Gruszki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą.

  4. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i ułożyć gruszki wymieszane z czekoladą.
    Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu.
    Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć.
    Całość pokryć resztą kremu, boki udekorować orzeszkami ziemnymi ( jeżeli są solone to należy je wcześniej wypłukać w wodzie)
    Wierzch można udekorować sosem czekoladowym i płatkami z czekolady
    Gotowy tort przechowywać w lodówce.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2014/01/tort-kajmakowy.html

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń