Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo kakaowy tort z czekoladą, suszonymi borówkami, pijanymi biszkoptami, dżemem figowym i figami
BLAT
130 g mąki tortowej
3 kopiaste łyżki kakao /extra dark/
150 g masła
80 g cukru
3 jaja
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
KREM
500 ml śmietany kremówki /36%/
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao /extra dark/
1 opakowanie utrwalacza do śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
OWOCE DO KREMU
2 garstki suszonej borówki
1/2 szklanki whisky
wrzątek
PONCZ
70 ml mocnej kawy
100 ml whisky
POLEWA
75 g czekolady /min 60% kakao/
2-3 łyżki kremówki
DODATKOWO
150 g dżemu figowego
150 g /około/ biszkoptów /użyłam podługowatych/
2 figi
1-2 łyżeczki mielonej kawy /do posypania/
Borówki namaczam we wrzątku pod przykryciem. Jak woda ostygnie wlewam whisky i odstawiam na noc.
Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia /wystarcz dno/.
Masło /miękkie/ ucieram z cukrem do uzyskania puszystej masy.
Rozbijam jaja, oddzielam żółtka od białek. Dodaję kolejno żółtka i miksuję do połączenia dokładnego. Dodaję ekstrakt waniliowy.
Białka ubijam oddzielnie, na sztywną pianę. Ze szczyptą soli. Dodaję do masy żółtkowej białka i mieszam szpatułą. Do połączenia.
Mąki przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszam delikatnie z masą jajeczną do połączenia.
Masę przelewam na tortownicę. Piekę około 45 minut, do suchego patyka. Studzę na kratce.
Przygotowuję krem.
W misie miksera miksuję krótko kremówkę. Cukier puder przesiewam z kakao i dodaję do ubijającej się śmietany. Czekam, aż dokładnie się połączy. Nalewam ekstrakt waniliowy. Miksuję. Dodaję utrwalacz do śmietany i ubijam do sztywności. Chłodzę w lodówce.
Odsączam borówki /\'sok\' można wypić lub dodać do ponczu/. Mieszam ze schłodzonym kremem. Odstawiam do lodówki.
Przygotowuję poncz: zaparzam kawę, studzę lekko, dodaję alkohol /ewentualnie jeszcze sok borówkowy/.
Przekrawam blat. Wyrównuję lekko. Nasączam obie części.
Na dolny blat nakładam porcję dżemu figowego. Smaruję kremem kakaowo-borówkowym.
Biszkopty moczę lekko w przygotowanym wcześniej ponczu kawowym. Układam na kremie ściśle, tworząc kolejny niby-blat /warstwę ciastkową, jak w tiramisu/. Pędzelkiem nasączam biszkopty intensywniej, do ich rozmiękczenia.
Nakładam kolejną warstwę konfitury figowej i kremu. Kremem Okładam też boki ciasta, żeby wszystko jako-tako wyrównać.
Na wierzch nakładam drugą połowę nasączonego blatu. Smaruję pozostałym dżemem i kremem. Lekko wyrównuję.
Chłodzę w lodówce 2-2,5 godziny.
Czekoladę na polewę roztapiam w kąpieli wodnej z kremówką. Studzę. Polewam wierzch tortu /czekam, aż polewa będzie gęsta, żeby maksymalnie utrzymała się na środku tortu/. Układam pokrojone figi.
Posypuję kawą.
Chłodzę.
Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem i lubie robić potrawy z tego mięsa i o...
Odsłon: 64
Szybki, prosty makaron z pesto z rukoli to idealny, letni obiad :)
Odsłon: 36
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 205
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 155
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 82
Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem i lubie robić potrawy z tego mięsa i o...
Odsłon: 64
Szybki, prosty makaron z pesto z rukoli to idealny, letni obiad :)
Odsłon: 36
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 205
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 155
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 82
Składniki
BLAT 130 g mąki tortowej 3 kopiaste łyżki kakao /extra dark/ 150 g masła 80 g cukru 3 jaja 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli KREM 500 ml śmietany kremówki /36%/ 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao /extra dark/ 1 opakowanie utrwalacza do śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego OWOCE DO KREMU 2 garstki suszonej borówki 1/2 szklanki whisky wrzątek PONCZ 70 ml mocnej kawy 100 ml whisky POLEWA 75 g czekolady /min 60% kakao/ 2-3 łyżki kremówki DODATKOWO 150 g dżemu figowego 150 g /około/ biszkoptów /użyłam podługowatych/ 2 figi 1-2 łyżeczki mielonej kawy /do posypania/
Borówki namaczam we wrzątku pod przykryciem. Jak woda ostygnie wlewam whisky i odstawiam na noc. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia /wystarcz dno/. Masło /miękkie/ ucieram z cukrem do uzyskania puszystej masy. Rozbijam jaja, oddzielam żółtka od białek. Dodaję kolejno żółtka i miksuję do połączenia dokładnego. Dodaję ekstrakt waniliowy. Białka ubijam oddzielnie, na sztywną pianę. Ze szczyptą soli. Dodaję do masy żółtkowej białka i mieszam szpatułą. Do połączenia. Mąki przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszam delikatnie z masą jajeczną do połączenia. Masę przelewam na tortownicę. Piekę około 45 minut, do suchego patyka. Studzę na kratce. Przygotowuję krem. W misie miksera miksuję krótko kremówkę. Cukier puder przesiewam z kakao i dodaję do ubijającej się śmietany. Czekam, aż dokładnie się połączy. Nalewam ekstrakt waniliowy. Miksuję. Dodaję utrwalacz do śmietany i ubijam do sztywności. Chłodzę w lodówce. Odsączam borówki /\'sok\' można wypić lub dodać do ponczu/. Mieszam ze schłodzonym kremem. Odstawiam do lodówki. Przygotowuję poncz: zaparzam kawę, studzę lekko, dodaję alkohol /ewentualnie jeszcze sok borówkowy/. Przekrawam blat. Wyrównuję lekko. Nasączam obie części. Na dolny blat nakładam porcję dżemu figowego. Smaruję kremem kakaowo-borówkowym. Biszkopty moczę lekko w przygotowanym wcześniej ponczu kawowym. Układam na kremie ściśle, tworząc kolejny niby-blat /warstwę ciastkową, jak w tiramisu/. Pędzelkiem nasączam biszkopty intensywniej, do ich rozmiękczenia. Nakładam kolejną warstwę konfitury figowej i kremu. Kremem Okładam też boki ciasta, żeby wszystko jako-tako wyrównać. Na wierzch nakładam drugą połowę nasączonego blatu. Smaruję pozostałym dżemem i kremem. Lekko wyrównuję. Chłodzę w lodówce 2-2,5 godziny. Czekoladę na polewę roztapiam w kąpieli wodnej z kremówką. Studzę. Polewam wierzch tortu /czekam, aż polewa będzie gęsta, żeby maksymalnie utrzymała się na środku tortu/. Układam pokrojone figi. Posypuję kawą. Chłodzę.
Przepisy Desery
Desery
Mocno czekoladowe muffiny Bez miksera
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Desery
Najprostsze ciasto bez pieczenia z truskawkami
Mocno czekoladowe muffiny Bez miksera
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 16
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 218