Do góry

Desery Przepis na:

tort kinder...

Przepis dnia 2017-06-01
tort kinder...

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18648

Dodano:

Odsłon: 31592

tort piekłam w tortownicy o średnicy 18cm, ale spokojnie mozna upiec w 22

Składniki

  • biszkopt: 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • krem: 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanka mleka
  • 1 kostka masła
  • pół mlecznej czekolady
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.

    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

  2. krem: Żółtka z mlekiem miksujemy, dodajemy cukier, mąkę i wszystko mieszamy. Gotujemy gęsty budyń. Po ostygnięciu ucieramy z kostką masła. Krem dzielimy na dwie części i do drugiej dodajemy roztopioną, przestudzoną czekoladę.

  3. Biszkopt przekrawamy na 3-4 częsci. Każdy blat nasączamy przekładamy kremem i dekorujemy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 30 maja 2017 Pyszny na pewno, ale, wybacz, wierzch sugeruje bliskie sąsiedztwo z działem bombonierek tuż po wypadku :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 29 maja 2017 Bajeczny! Niebo dla oka i podniebienia :D <3

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń