Do góry

Desery Przepis na:

Tort Kiwi.

Tort Kiwi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 655

Dodano:

Odsłon: 2260

Orzeźwiający torcik kiwi, to wypiek o smakach słodko kwaskowatych. Torcik jest przepyszny. Polecam zrobić.

Składniki

  • CIATO CZEKOLADOWE:
  • cukier (330 g)
  • mąka pszenna (230 g)
  • kakao (30 g)
  • proszek do pieczenia (15 g)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • masło (125 g)
  • jajka (2 szt. rozmiaru L)
  • woda (250 ml.)
  • KREM:
  • dżem z kiwi (300 g)
  • kremówka 35% (350 ml.)
  • galaretki agrestowe 2 op.
  • woda gorąca (300 ml.)
  • DEKORACJA:
  • kremówka 35% (250 ml.)
  • cukier puder (2 łyzki)
  • DODATKOWO:
  • świeże kiwi (3 - 4 szt.)
  • *tortownica 22 cm
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort Kiwi.

Przygotowanie

  1. CIASTO CZEKOLADOWE:

    Do rondelka przekładamy cukier, kakao, sodę oczyszczoną, wodę i masło.
    Podgrzewamy na średnim grzaniu kuchenki ciągle mieszając. Gdy zrobi się piana i zacznie się gotować ściągamy z kuchenki, przelewamy do dużej misy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka energicznie mieszając trzepaczką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż składniki się połączą. (masa będzie dość płynna).

    Przelewamy do tortownicy 20 - 22 cm. wyłożonej w całości papierem do pieczenia.
    Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 45 - 50 min.

    Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy 5 - 10 min. żeby ciasto lekko wystygło i wyciągamy z foremki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Z upieczonego i wystudzonego ciasta odcinamy wypukłą górę i przekrawamy ciasto na dwa blaty.

  2. KREM:

    W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki agrestowe. Odstawiamy do wystudzenia.
    5-6 łyżek wystudzonej galaretki dodajemy do dżemu z kiwi, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
    Kremówkę ubijamy i wlewamy wystudzone galaretki. Krótko miksujemy do połączenia się składników.

  3. SKŁADANIE TORTU:

    Na dolny blat ciasta wykładamy połowę kremu, wstawiamy do zamrażalnika na 5 minutek, żeby krem szybko stężał.
    Na krem wykładamy dżem i znów wstawiamy do zamrażalnika na 5 minut.
    Następnie wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta czekoladowego. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 h.

  4. DEKORACJA:

    Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
    Wyciągamy tort z rantu. Cienką warstwą bitej śmietany smarujemy górę tortu.
    Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką nr: 1M i dekorujemy górę tortu robiąc fale oraz dół tortu robiąc rozetki.
    Na środek tortu wykładamy kiwi pokrojone w plastry.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń