Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo orzechów, jeszcze więcej czekolady. Prawdziwa bomba kaloryczna. Ale jaka rozkosz dla podniebienia. A gdy zniknął, dzieci były strasznie zawiedzione...
tortownica 26 cm, mikser, rondelek, miska
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22462
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14692
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4530
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43784
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 565
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22462
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14692
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4530
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43784
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 565
Składniki
Białą czekoladę połamać. Śmietanę mocno podgrzać i zalać nią czekoladę. Po minucie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Wszystkie herbatniki pokruszyć lub zblendować. Masło roztopić i połączyć z herbatnikami. Połową masy wyłożyć spód torownicy. Wstawić do lodówki na pół godziny. Drugą połowę odstawić.
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni i lekko ostudzić. Knoppersy zblendować. Masło roztopić i dodać zrazem z orzechami do Knoppersów. Wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Ponownie wstawić do lodówki na 15-30 minut. Potem wyłożyć pozostałe pokruszone ciastka z masłem i wyrównać powierzchnię. Znów wstawić do lodówki.
Gorzką czekoladę połamać. Kremówkę mocno podgrzać i zalać nią czekoladę. Po minucie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Ganache z białej czekolady zacząć ubijać stopniowo dodając do niego mascarpone. Miksować przez chwilę aż powstanie jednolita masa. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i znów wstawić do lodówki, aby masa stężała. Po godzinie wylać na wierzch ganache z gorzkiej czekolady.
4 Knoppersy przekroić na 4 mniejsze kwadraty i udekorować nimi powierzchnię tortu. Ewentualnie posypać krokantem. Smacznego :)