Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo orzechów, jeszcze więcej czekolady. Prawdziwa bomba kaloryczna. Ale jaka rozkosz dla podniebienia. A gdy zniknął, dzieci były strasznie zawiedzione...
tortownica 26 cm, mikser, rondelek, miska
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21529
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21529
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Składniki
Białą czekoladę połamać. Śmietanę mocno podgrzać i zalać nią czekoladę. Po minucie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Wszystkie herbatniki pokruszyć lub zblendować. Masło roztopić i połączyć z herbatnikami. Połową masy wyłożyć spód torownicy. Wstawić do lodówki na pół godziny. Drugą połowę odstawić.
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni i lekko ostudzić. Knoppersy zblendować. Masło roztopić i dodać zrazem z orzechami do Knoppersów. Wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Ponownie wstawić do lodówki na 15-30 minut. Potem wyłożyć pozostałe pokruszone ciastka z masłem i wyrównać powierzchnię. Znów wstawić do lodówki.
Gorzką czekoladę połamać. Kremówkę mocno podgrzać i zalać nią czekoladę. Po minucie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Ganache z białej czekolady zacząć ubijać stopniowo dodając do niego mascarpone. Miksować przez chwilę aż powstanie jednolita masa. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i znów wstawić do lodówki, aby masa stężała. Po godzinie wylać na wierzch ganache z gorzkiej czekolady.
4 Knoppersy przekroić na 4 mniejsze kwadraty i udekorować nimi powierzchnię tortu. Ewentualnie posypać krokantem. Smacznego :)