Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo orzechów, jeszcze więcej czekolady. Prawdziwa bomba kaloryczna. Ale jaka rozkosz dla podniebienia. A gdy zniknął, dzieci były strasznie zawiedzione...
tortownica 26 cm, mikser, rondelek, miska
Białą czekoladę połamać. Śmietanę mocno podgrzać i zalać nią czekoladę. Po minucie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Wszystkie herbatniki pokruszyć lub zblendować. Masło roztopić i połączyć z herbatnikami. Połową masy wyłożyć spód torownicy. Wstawić do lodówki na pół godziny. Drugą połowę odstawić.
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni i lekko ostudzić. Knoppersy zblendować. Masło roztopić i dodać zrazem z orzechami do Knoppersów. Wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Ponownie wstawić do lodówki na 15-30 minut. Potem wyłożyć pozostałe pokruszone ciastka z masłem i wyrównać powierzchnię. Znów wstawić do lodówki.
Gorzką czekoladę połamać. Kremówkę mocno podgrzać i zalać nią czekoladę. Po minucie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Ganache z białej czekolady zacząć ubijać stopniowo dodając do niego mascarpone. Miksować przez chwilę aż powstanie jednolita masa. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i znów wstawić do lodówki, aby masa stężała. Po godzinie wylać na wierzch ganache z gorzkiej czekolady.
4 Knoppersy przekroić na 4 mniejsze kwadraty i udekorować nimi powierzchnię tortu. Ewentualnie posypać krokantem.
Smacznego :)
Przepis wygrzebany w internecie. Tak jak szybko robi się wafelki tak szybko o...
Odsłon: 113878
Domowa, zdrowsza wersja nutelli, można ją jeść jako krem na kanapki bądź jako...
Odsłon: 22920
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 69
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51387
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 69
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51387
Składniki
Białą czekoladę połamać. Śmietanę mocno podgrzać i zalać nią czekoladę. Po minucie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Wszystkie herbatniki pokruszyć lub zblendować. Masło roztopić i połączyć z herbatnikami. Połową masy wyłożyć spód torownicy. Wstawić do lodówki na pół godziny. Drugą połowę odstawić.
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni i lekko ostudzić. Knoppersy zblendować. Masło roztopić i dodać zrazem z orzechami do Knoppersów. Wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Ponownie wstawić do lodówki na 15-30 minut. Potem wyłożyć pozostałe pokruszone ciastka z masłem i wyrównać powierzchnię. Znów wstawić do lodówki.
Gorzką czekoladę połamać. Kremówkę mocno podgrzać i zalać nią czekoladę. Po minucie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Ganache z białej czekolady zacząć ubijać stopniowo dodając do niego mascarpone. Miksować przez chwilę aż powstanie jednolita masa. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i znów wstawić do lodówki, aby masa stężała. Po godzinie wylać na wierzch ganache z gorzkiej czekolady.
4 Knoppersy przekroić na 4 mniejsze kwadraty i udekorować nimi powierzchnię tortu. Ewentualnie posypać krokantem. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi
Desery
Ciasto z połówkami gruszek
Desery
Muffinki z jabłkami
Desery
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
Ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi
Czym poczęstować niespodziewanych gości? W pełni lata to bardzo proste. Sięgn...
Odsłon: 25
Ciasto z połówkami gruszek
Proste do przygotowania i pyszne ciasto. Zawsze wychodzi i każdy jest w stani...
Odsłon: 37