Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo orzechów, jeszcze więcej czekolady. Prawdziwa bomba kaloryczna. Ale jaka rozkosz dla podniebienia. A gdy zniknął, dzieci były strasznie zawiedzione...
tortownica 26 cm, mikser, rondelek, miska
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1425
Polecam.
Odsłon: 224
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 33
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 247
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7989
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1425
Polecam.
Odsłon: 224
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 33
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 247
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7989
Składniki
Białą czekoladę połamać. Śmietanę mocno podgrzać i zalać nią czekoladę. Po minucie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Wszystkie herbatniki pokruszyć lub zblendować. Masło roztopić i połączyć z herbatnikami. Połową masy wyłożyć spód torownicy. Wstawić do lodówki na pół godziny. Drugą połowę odstawić.
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni i lekko ostudzić. Knoppersy zblendować. Masło roztopić i dodać zrazem z orzechami do Knoppersów. Wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Ponownie wstawić do lodówki na 15-30 minut. Potem wyłożyć pozostałe pokruszone ciastka z masłem i wyrównać powierzchnię. Znów wstawić do lodówki.
Gorzką czekoladę połamać. Kremówkę mocno podgrzać i zalać nią czekoladę. Po minucie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Ganache z białej czekolady zacząć ubijać stopniowo dodając do niego mascarpone. Miksować przez chwilę aż powstanie jednolita masa. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i znów wstawić do lodówki, aby masa stężała. Po godzinie wylać na wierzch ganache z gorzkiej czekolady.
4 Knoppersy przekroić na 4 mniejsze kwadraty i udekorować nimi powierzchnię tortu. Ewentualnie posypać krokantem. Smacznego :)