Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny wypiek nie tylko na szczególne okazje, ale także na osłodę jesiennych dni :) Nie za słodki, o wspaniałym aromacie kokosa z soczystymi kawałkami ananasa. Poezja smaku, skutecznie poprawiająca nastrój.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 28 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy oraz ser mascarpone. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką. Jeden blat biszkoptu nasączyć syropem z ananasa z dodatkiem ekstraktu, wyłożyć 1/3 kremu kokosowego i rozsmarować, dodać 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go syropem. Wyłożyć porcję masy i kawałki ananasa. Przykryć ostatnim kawałkiem biszkoptu. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Wiórki kokosowe podsmażyć z masłem i cukrem, aż do lekkiego zeszklenia, wystudzić i udekorować boki tortu. Czekoladę rozpuścić, lekko przestudzić i przelać do woreczka strunowego z odciętym końcem. Udekorować wierzch tortu czekoladową kratką i cukierkami. Tort przed podaniem schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez całą noc w lodówce).