Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urodzinowy tort dla mojej siostruni. Delikatny, puszysty, przy jego pieczeniu w całym domu pachniało kokosem. Tort jest przełożony kremem śmietanowym o smaku truskawkowym... zgrany duet i niebo dla podniebienia. Polecam!
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13010
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13010
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijać. Utrwaloną cukrem pianę połączyć z żółtkami, ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać mąkę, kokos, całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką*. Biszkopt wlać do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Pod koniec pieczenia (ostatnie 15 minut) zmniejszyłam temperaturę na 150 stopni. Upieczony biszkopt lekko przestudzić, okroić brzegi formy i odpiąć obręcz spinającą**. Nasze ciasto należy przekroić poziomo na trzy mniej więcej równe krążki.
*Jeżeli mieszamy biszkopt zgodnie z ruchem wskazówki zegara, to konsekwentnie musimy pozostać przy takim mieszaniu. Innymi słowy biszkopt powinno się mieszać nie zmieniając kierunku mieszania. Zapobiega to upadaniu ciasta. ** Biszkopt po upieczeniu zawsze trochę opada. Zbyt późne zdjęcie obręczy spowoduje, że biszkopt opadnie nierównomiernie, a dokładniej opadnie środek a boki będą wstrzymywane przez blaszaną obręcz. Uwaga: Składniki na tortownicę o średnicy 22cm.
Krem truskawkowy: Truskawki rozmrażamy, najlepiej zrobić to wieczorem, przeddzień robienia tortu, aby mogły spokojnie rozmrozić się przez całą noc. Następnie owoce osączamy na sicie, blendujemy do uzyskania musu o jednolitej konsystencji. Galaretkę truskawkową mieszamy z żelatyną i rozpuszczamy w 300 ml wody, odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder, mieszamy, następnie odkładamy 4 łyżki białej masy (wkładamy do lodówki). Teraz do kremu dodajemy mus truskawkowy, całość mieszamy, również wkładamy do lodówki. Gdy galaretka ma oznaki tężenia wąskim strumieniem wlewamy ją do kremu truskawkowego, mieszamy. Masę ponownie wkładamy do lodówki, aby nie była zbyt płynna kiedy będziemy nią przekładać tort. Odpowiednio gęstą masą przekładamy krążki biszkoptowe. Wierzch i boki tortu smarujemy białym, wcześniej odłożonym, kremem. Tort możecie udekorować według własnego pomysłu albo skorzystać z mojej propozycji dekoracji. Uwaga: Tort nie jest zbyt przesłodzony, jeżeli lubicie słodsze ciasta, proponuję dodać więcej cukru do kremu truskawkowego.
Smacznego.