Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt mocno czekoladowy, krem lekki, śmietankowo - serowy, w trzech smakach. Tort szykowny, kolorowy i co najważniejsze - łatwy do upieczenia. Doskonała propozycja dla wielbicieli słodkości i ozdoba każdej uroczystości.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7540
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 190
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2250
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 517
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7540
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 190
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2250
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 517
Składniki
Pieczemy ciasto. Suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia wsypujemy do miski i łączymy dokładnie rózgą. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, łączymy z masą. Przesiewamy do masy suche składniki, wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
Przelewamy ciasto do tortownicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu)-do suchego patyczka. Ciasto wkładamy zawsze do nagrzanego piekarnika.
Upieczony biszkopt studzimy, przecinamy na 3 cienkie blaty. Górę wypukłą kruszymy na piasek, odstawiamy na bok, wykorzystamy ją do ozdobienia boków tortu. Blaty odkładamy zawinięte w folię do lodówki.
Ubijamy krem. Kremówkę, ser, cukry wrzucamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Uważamy, aby nie przebić masy na masło. Zwykłym mikserem ubijamy krem ok. 5 minut, planetarnym 3-4 minuty. Gotowy krem dzielimy na trzy równe części. Pierwszą łączymy z 1/3 pokruszonego biszkoptu i wykładamy na nasączony mlekiem spód, ułożony w zapiętej formie. Drugą część kremu łączymy, za pomocą miksera z łyżką kakao. Nakładamy na drugi biszkopt, również nasączony. Wierzch wyrównujemy. Trzecią część kremu mieszamy z wiórkami kokosowymi, nakładamy na trzeci blat, również nasączony mlekiem. Trochę kremu zostawiamy do przyozdobienia góry tortu.
Wyrównujemy ciasto, zapinamy w obręcz i odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby tort się ustabilizował.
Ostatnim etapem w pieczeniu tortu będzie przyozdobienie go. Tutaj możemy działać według własnego uznania. Nasza propozycja jest widoczna na zdjęciu! Wspaniały tort Kreolka gotowy!