Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort zrobiłam 3 lata temu,na urodziny wnuczki, mojego brata, na bal dla dzieci. To moja pierwsza lala-tort.Tortem solenizantka, była zachwycona.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8698
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8698
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
ciasto czekoladowe I- Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to tortownicy 27 cm, wyłożonej tylko papierem na dole. Piec w 175* ok.30-35 min.(sprawdzić patyczkiem). ciasto czekoladowe II-wykonać jak poprzednie, ale rozlać odpowiednio do dwóch tortownic, 23 i 21 cm. Piec obie tortownicy razem, przez ok. 30 cm. Ale sprawdzić patyczkiem, czy środek, jest suchy.
Ostudzone ciasta przekroić na pół.Spody włożyć z powrotem do tortownic.
krem serowo-truskawkowy- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,potem kremem w proszku.Następnie dodawać porcjami ser i mus truskawkowy i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Odpowiednio rozdzielić do trzech tortownic. Przykryć drugimi blatami i schłodzić w lodówce.
Ciasto z największej tortownicy, ułożyć na paterze.
krem serowo-śmietankowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,potem kremem w proszku.Następnie dodawać porcjami ser i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Podzielić mniej więcej na pół.Jedną większą część wyłożyć, na środku tortu na paterze.Ale nie rozsmarowując do krawędzi. Przykryć ciastem ze średniej tortownicy. Wyłożyć resztę kremu, na środek.
Ułożyć ostatnie najmniejsze ciasto.Schłodzić całość w lodówce.
Nożem obciąć boki tortu, formując spódnicę. Wyciąć dziurę na lalkę.
krem maślany-Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i paroma kroplami olejku. Posmarować cały tort i schłodzić.
dekoracje-Dekoracje zrobić z masy plastycznej.Powinno się zrobić szybciej i przechować w lodówce.
Lalę, zafoliować do pasa i włożyć w środek tortu. Pokryć odpowiednio masą plastyczną i przykleić dekoracje.