Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lodowa wersja popularnego tortu. Domowe lody śmietankowe, ciemny biszkopt, wiśnie i czekolada tworzą pyszne i bardzo efektowne połączenie.
Biszkopt:
Dół tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier.
Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do tortownicy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut.
Masa lodowa:
Jaja sparzyć wrzątkiem, a następnie oddzielić żółtka od białek.
Ubić białka z ½ szklanki cukru na sztywną pianę.
Osobno ubić śmietanę na sztywno.
W trzeciej misce utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru na gęsty, białawy krem.
Odłożyć do dekoracji ok. 4 łyżek ubitej śmietany, a do reszty delikatnie wmieszać szpatułką pianę z białek i ubite żółtka.
Tort:
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół. Jeden blat posmarować warstwą dżemu i włożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na dżem wyłożyć połowę masy lodowej i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wyłożyć drugą warstwę masy lodowej i wyrównać.
Wierzch tortu udekorować odłożoną bitą śmietaną (za pomocą szprycy), czekoladą startą na wiórki i dżemem. Tortownicę przykryć pokrywą lub szczelnie owinąć folią spożywczą. Tort mrozić przez minimum 5 godzin.
Tort najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31881
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 19
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 31
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 129
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 481
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 433
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 19
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 31
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 129
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 481
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 433
Składniki
Biszkopt: Dół tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do tortownicy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut.
Masa lodowa: Jaja sparzyć wrzątkiem, a następnie oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z ½ szklanki cukru na sztywną pianę.
Osobno ubić śmietanę na sztywno.
W trzeciej misce utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru na gęsty, białawy krem.
Odłożyć do dekoracji ok. 4 łyżek ubitej śmietany, a do reszty delikatnie wmieszać szpatułką pianę z białek i ubite żółtka.
Tort: Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół. Jeden blat posmarować warstwą dżemu i włożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na dżem wyłożyć połowę masy lodowej i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wyłożyć drugą warstwę masy lodowej i wyrównać.
Wierzch tortu udekorować odłożoną bitą śmietaną (za pomocą szprycy), czekoladą startą na wiórki i dżemem. Tortownicę przykryć pokrywą lub szczelnie owinąć folią spożywczą. Tort mrozić przez minimum 5 godzin.
Tort najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie.
Przepisy Desery
Desery
Kremówka
Desery
Ciasto z rabarbarem
Desery
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Desery
Tiramisu truskawkowe.
Kremówka
Klasyczna kremówka, to ciasto, które wymaga czasu na jej przygotowanie, lecz...
Odsłon: 85
Ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 129