Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort malinowy z kremem z serka mascarpone i lemon curd.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13936
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1606
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15669
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6367
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13936
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1606
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15669
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6367
Składniki
Na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem (do "białości"). Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, wyrównać. Piec przez około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Wyciągnąć z piekarnika, wystudzić, przekroić na trzy blaty.
Przegotowaną wodę wymieszać z miodem i sokiem cytrynowym. Galaretkę malinową rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, ostudzić, dodać maliny, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Serek mascarpone wymieszać z lemon curd. Można to zrobić mikserem lub po prostu łyżką.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i używając pędzelka nasączyć go przygotowanym wcześniej ponczem. Na wierzchu rozsmarować połowę tężejącej galaretki z malinami, a na niej 1/3 kremu. Na górę położyć drugi blat ciasta, nasączyć, wyłożyć resztę galaretki i 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Pozostały krem cienko rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obsypać boki i brzegi tortu. Na środku ułożyć świeże maliny.