Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak mango to jeden z moich ulubionych, stąd pomysł na taki tort. Jeżeli macie inne preferencje, przecier z mango możecie zastąpić swoim ulubionym owocowym przecierem i odpowiednią galaretką.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier, a następnie żółtka.
Do jajek dodać mąkę przesianą przez sito i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przelać do lekko natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Piec przez około 15 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i odwrócić do góry dnem, aby dobrze odparował.
Galaretkę wsypać do 200 ml gorącej wody i odstawić na około 1 minutę, aby żelatyna napęczniała.
Po minucie galaretkę mieszać, aż żelatyna się rozpuści, a następnie odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną galaretkę wlać do zimnego przecieru mango i dokładnie wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwie części, jedną nich włożyć na dno tortownicy.
Następnie wlać przecier z galaretką, przykryć drugą częścią biszkoptu i wstawić do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubijać przez około 1 minutę mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i ubijać, aż zgęstnieje.
Wierzch tortu ozdobić ubitą śmietaną i całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa owocowa stężała, a biszkopt zmiękł.
Gotowy tort oddzielić nożem od brzegu tortownicy i wyjąć na paterę.
Połączenie piersi kurczaka z mango wyszło mi doskonale. Takie dodatki jak pie...
Odsłon: 1191
Z czego zrobić koktajl, gdy brak jeszcze świeżych owoców sezonowych? Ja najcz...
Odsłon: 3282
Drożdżowe ciasto z masą makowo-jabłkową z bakaliami. Całość polana lukrem i p...
Odsłon: 18
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...
Odsłon: 20
Gulasz ugotowany z szynki wieprzowej i warzyw, podany z makaronem rurki.
Odsłon: 31
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 27
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 181
Drożdżowe ciasto z masą makowo-jabłkową z bakaliami. Całość polana lukrem i p...
Odsłon: 18
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...
Odsłon: 20
Gulasz ugotowany z szynki wieprzowej i warzyw, podany z makaronem rurki.
Odsłon: 31
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 27
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 181
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier, a następnie żółtka.
Do jajek dodać mąkę przesianą przez sito i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przelać do lekko natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Piec przez około 15 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i odwrócić do góry dnem, aby dobrze odparował.
Galaretkę wsypać do 200 ml gorącej wody i odstawić na około 1 minutę, aby żelatyna napęczniała.
Po minucie galaretkę mieszać, aż żelatyna się rozpuści, a następnie odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną galaretkę wlać do zimnego przecieru mango i dokładnie wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwie części, jedną nich włożyć na dno tortownicy.
Następnie wlać przecier z galaretką, przykryć drugą częścią biszkoptu i wstawić do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubijać przez około 1 minutę mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i ubijać, aż zgęstnieje.
Wierzch tortu ozdobić ubitą śmietaną i całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa owocowa stężała, a biszkopt zmiękł.
Gotowy tort oddzielić nożem od brzegu tortownicy i wyjąć na paterę.
Przepisy Desery
Desery
Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Desery
3-bit bez pieczenia
Desery
Tort Bailey's
Desery
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem
Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Drożdżowe ciasto z masą makowo-jabłkową z bakaliami. Całość polana lukrem i p...
Odsłon: 18
3-bit bez pieczenia
Popularne batony 3 Bit to kompozycja smaków, w której łatwo się „zakochać”. J...
Odsłon: 1034