Do góry

Desery Przepis na:

Tort mango

Tort mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1805

Dodano:

Odsłon: 687

Smak mango to jeden z moich ulubionych, stąd pomysł na taki tort. Jeżeli macie inne preferencje, przecier z mango możecie zastąpić swoim ulubionym owocowym przecierem i odpowiednią galaretką.

Składniki

  • Jajka 2 szt.
  • Cukier 50 g
  • Mąka tortowa 50 g
  • Galaretka mango 1 opakowanie
  • Przecier z mango schłodzona 350 g
  • Śmietana 30% 200 ml
  • Cukier puder 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort mango

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

  2. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier, a następnie żółtka.

  3. Do jajek dodać mąkę przesianą przez sito i delikatnie wymieszać szpatułką.

  4. Masę przelać do lekko natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.

  5. Piec przez około 15 minut.

  6. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i odwrócić do góry dnem, aby dobrze odparował.

  7. Galaretkę wsypać do 200 ml gorącej wody i odstawić na około 1 minutę, aby żelatyna napęczniała.

  8. Po minucie galaretkę mieszać, aż żelatyna się rozpuści, a następnie odstawić do wystudzenia.

  9. Wystudzoną galaretkę wlać do zimnego przecieru mango i dokładnie wymieszać.

  10. Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwie części, jedną nich włożyć na dno tortownicy.

  11. Następnie wlać przecier z galaretką, przykryć drugą częścią biszkoptu i wstawić do lodówki.

  12. Schłodzoną śmietanę ubijać przez około 1 minutę mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i ubijać, aż zgęstnieje.

  13. Wierzch tortu ozdobić ubitą śmietaną i całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa owocowa stężała, a biszkopt zmiękł.

  14. Gotowy tort oddzielić nożem od brzegu tortownicy i wyjąć na paterę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń