Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak mango to jeden z moich ulubionych, stąd pomysł na taki tort. Jeżeli macie inne preferencje, przecier z mango możecie zastąpić swoim ulubionym owocowym przecierem i odpowiednią galaretką.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier, a następnie żółtka.
Do jajek dodać mąkę przesianą przez sito i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przelać do lekko natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Piec przez około 15 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i odwrócić do góry dnem, aby dobrze odparował.
Galaretkę wsypać do 200 ml gorącej wody i odstawić na około 1 minutę, aby żelatyna napęczniała.
Po minucie galaretkę mieszać, aż żelatyna się rozpuści, a następnie odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną galaretkę wlać do zimnego przecieru mango i dokładnie wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwie części, jedną nich włożyć na dno tortownicy.
Następnie wlać przecier z galaretką, przykryć drugą częścią biszkoptu i wstawić do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubijać przez około 1 minutę mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i ubijać, aż zgęstnieje.
Wierzch tortu ozdobić ubitą śmietaną i całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa owocowa stężała, a biszkopt zmiękł.
Gotowy tort oddzielić nożem od brzegu tortownicy i wyjąć na paterę.