Do góry

Desery Przepis na:

tort Marcello

tort Marcello

Autor:

Przepisów i artykułów: 532 Ocena: 18846

Dodano:

Odsłon: 29230

czekoladowy biszkopt z kremem czekoladowym i rodzynkami moczonymi w rumie ;)

Składniki

  • biszkopt: 6 jajek
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 szkl mąki
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • krem: 250 g miękkiego masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml mleka
  • dodatkowo: 200 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 300 ml czarnej herbaty
  • 1 łyżeczka cukru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
tort Marcello

Przygotowanie

  1. biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na małym ogniu roztapiamy masło z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada lekko przestygnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka a następnie cukier puder. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i już na najniższych obrotach miksera mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z jajek mieszając łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Ciasto przekładamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 35-40 minut do suchego patyczka.

  2. Zaparzyć herbatę, posłodzić cukrem, dolać rum. Rodzynki umieścić w misce i zalać herbatą z rumem. Odstawić do napęcznienia i ostudzenia; można to zrobić dzień wcześniej.

  3. krem: Potrzebne składniki kremu wyjąć z lodówki by osiągnęły temp. pokojową. Mleko wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę. Postawić na gazie i mieszając podgrzewać aż roztopi się czekolada; kiedy się roztopi to od razu odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puszysty krem. Dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Jeśli krem jest zbyt rzadki wstawić na chwilę do lodówki.

  4. Rodzynki odlać na sitko zachowując herbatę. Biszkopt podzielić na równe blaty. Pierwszy blat nasączyć chłodnym ponczem, położyć krem posypać rodzynkami. Ułożyć kolejny krążek powtarzając proces. Ostatni blat posmarować kremem i ozdobić. .

  5. Wstawić do lodówki najlepiej całą noc. Wyjąć około 30 minut przed podaniem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń