Do góry

Desery Przepis na:

Tort na Dożynki

Tort na Dożynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 7013

Dodano:

Odsłon: 690

Tort zrobiłam na piknik z okazji Dożynek Gminnych.

Składniki

  • BISZKOPT: 4 x (30x40)
  • -4 jajka -100 g. cukru -2 budynie tj.80 g.:
  • (1/ czekoladowe, 2/ krówkowe, 3/malinowe, 4/waniliowe)
  • -1 łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -sok z puszki z brzoskwiń
  • KREM JAGODOWY:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -30 g.cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -330 g. serka śmietankowego z wiaderka -250 g. serka mascarpone
  • -150 ml.frużeliny jagodowej -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -50 g.cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -330 g. serka śmietankowego z wiaderka -250 g. serka mascarpone
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku -100 g. tartej gorzkiej czekolady
  • KREM Z BRZOSKWINIAMI:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -50 g.cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -330 g. serka śmietankowego z wiaderka -250 g. serka mascarpone
  • -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wrzątku -brzoskwinie z puszki
  • KREM MAŚLANY-tynk
  • -400 g. masła-200 g. mleka w proszku
  • -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -150 g.nutelli -200 g. mlecznej czekolady
  • -200 g. gorzkiej czekolady -200 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
  • OZDOBY Z MLEKA W PROSZKU:
  • -500 g. mleka w proszku -500 g. cukru pudru
  • -ok.150-160 ml. mleka w płynie -barwniki jadalne
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
    Następne upiec tak samo,dodając inne budynie.Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.

  2. Biszkopt ciemny włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.Nasączyć częścią soku z brzoskwiń.

  3. krem jagodowy- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkami i z frużeliną. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

  4. Przykryć biszkoptem krówkowym,odwracając dołem do góry. Będzie łatwiej nasączyć i posmarować kremem.Nasączyć częścią soku.

  5. krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że czekoladę wmieszać już łopatką po dodanej żelatynie. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

  6. Przykryć biszkoptem malinowym, też dołem do góry i nasączyć resztą soku.

  7. krem z brzoskwiniami-Zrobić jak 2 krem, dodając na koniec odsączone i pokrojone brzoskwinie w kostkę.
    Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.

  8. Przykryć ostatnim biszkoptem waniliowym i schłodzić w lodówce całą noc.(4 biszkopt nie nasączamy bo to będzie spód tortu)

  9. Po schłodzeniu tort przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier. Boki tortu wyrównać.

  10. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku.Cały tort posmarować połową kremu i schłodzić.Powtórzyć to smarowanie resztą kremu i schłodzić. Trochę kremu zostawić na rozetki.

  11. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance z nutellą i masłem.Ostudzić do płynnego i posmarować cały tort.Do reszty polewy dodać pozostawione masło z tynku i wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką tylki okrągłą i zrobić nim rozetki wokół dołu tortu.

  12. dekoracje-Dużą łyżką drewnianą wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem w płynie.Następnie mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja.Przerzucić na stolnicę i zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Podsypując cukrem pudrem.Podzielić na porcje, zafarbować i przechowywać w woreczku foliowym.

  13. Ozdoby takie jak słonecznik, winogron, maki wycisnąć w odpowiednich silikonowych matach.

  14. Zrobić napis,potem pomalować na złoto.

  15. Resztę ozdób wykonać ręcznie.

  16. Kłoski ulepić z pestek słonecznika.Zrobić pszczółki i wyciąć plasterki miodu.

  17. Dekoracje zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.

  18. Udekorować tort i przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń