Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z dwoma czekoladowymi kremami. Tort z dekoracyjnym tynkiem. Tort z dekoracją czekoladową i w kolorze złota.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4283
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 72
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 44
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 84
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 391
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4283
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 72
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 44
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 84
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 391
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, ułożyć do tej samej tortownicy co biszkopt się piekł. Lecz tortownicę najpierw wyżej zabezpieczyć. Ten blat biszkoptowy nasączyć częścią rozcieńczonego syropu z malin a maliny porozrzucać.
krem czekoladowy 1-Wcześniej rozpuścić nad parą w śmietance, połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godz. w lodówce. Najlepiej na całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Czekoladową śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy i rozsmarować.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą syropu.
krem czekoladowy 2- Postąpić tak samo jak z poprzednim kremem. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przykryć podkładką pod torty i paterą. Obrócić ''do góry nogami'', góra będzie równiejsza.
masa Kajmakowa -Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dodawać po trochu miękkiej masy Kajmakowej. Cały tort posmarować warstwą masy.
foliowanie-Folię aluminiową o długości ok.półtora obwodu tortu, pognieść i obłożyć tort. Dłońmi poprzyciskać do boków i góry tortu.Tort schłodzić aż masa stwardnieje.
Delikatnie zdjąć folię. (masy mogło być więcej to efekt wgłębień byłby wyraźniejszy)
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy.Delikatnie paskiem postukać i powkładać do przeciętych rurek po ręcznikach papierowych.
Zrobić kleksy z polewy, troszkę postukać papierem i posypać maczkiem cukrowym. Będą to środki kwiatków.
Zastygłe płatki, odkleić delikatnie od papieru.Podzielić płatki na 3 rzędy. (Tu robiłam dekoracje z podwójnej porcji na dwa torty.) Przygotować pojemniczki (tu po mascarpone) w których będzie się składać kwiatki.Do środków pojemniczków, włożyć po kawałku papieru.
Nalać kleks polewy i ułożyć wokół płatek za płatkiem. Ponownie nalać płynnej tej polewy i włożyć przygotowany środek.
Pojemniczki schłodzić w lodówce.
Zastygłe kwiatki wyjąć z pojemniczków i odkleić od kartek.
Udekorować tort kwiatkami i ozdobami cukrowymi. Złotym pudrowym barwnikiem pomalować kwiatki i oprószyć górę tortu.Tort przechowywać w lodówce i kroić ciepłym i ostrym nożem.
Robiłam jednocześnie dwa torty, jeden dla córki a drugi dla synowej. Oczywiście z podwójnej porcji.