Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem do tego tortu jest pracochłonny i wymaga cierpliwości ale od lat pozostaje najlepszym kremem.Szybko znudziły nas kremy z bitej śmietany, z dodatkiem mascarpone.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3512
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 115
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 840
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3512
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 115
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 840
Składniki
Biszkopt jasny: Białka ubić z odrobiną soli, stopniowo dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.Następnie dodawać po jednym żółtku, przesiane obie mąki z proszkiem . Wymieszać, przelać do tortownicy o śr. 26 cm i piec 30 minut w tem. 175 stopni. Biszkopt orzechowy: Zrobić jak wyżej. Piec 40 minut w tem. 170 stopni. Krem maślany: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Żółtka z cukrem ubić nad parą. Kiedy masa zgęstnieje- miskę przenieść na stół i ubijać aż ostygnie. Dodawać po łyżce masy jajecznej do masła, cały czas miksując. Na końcu dodać sok z cytryny. Biszkopty po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Nasączyć amaretto. Przełożyć . Trochę masy zostawić na posmarowanie boków i wierzchu. Oblać polewą. Polewa: Połamane czekolady roztopić nad parą. Dodać olej. Wymieszać. Oblać tort. Udekorować zrumienionymi płatkami migdałowymi.