Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem do tego tortu jest pracochłonny i wymaga cierpliwości ale od lat pozostaje najlepszym kremem.Szybko znudziły nas kremy z bitej śmietany, z dodatkiem mascarpone.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117935
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8340
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3101
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2053
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1511
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117935
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8340
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3101
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2053
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1511
Składniki
Biszkopt jasny: Białka ubić z odrobiną soli, stopniowo dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.Następnie dodawać po jednym żółtku, przesiane obie mąki z proszkiem . Wymieszać, przelać do tortownicy o śr. 26 cm i piec 30 minut w tem. 175 stopni. Biszkopt orzechowy: Zrobić jak wyżej. Piec 40 minut w tem. 170 stopni. Krem maślany: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Żółtka z cukrem ubić nad parą. Kiedy masa zgęstnieje- miskę przenieść na stół i ubijać aż ostygnie. Dodawać po łyżce masy jajecznej do masła, cały czas miksując. Na końcu dodać sok z cytryny. Biszkopty po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Nasączyć amaretto. Przełożyć . Trochę masy zostawić na posmarowanie boków i wierzchu. Oblać polewą. Polewa: Połamane czekolady roztopić nad parą. Dodać olej. Wymieszać. Oblać tort. Udekorować zrumienionymi płatkami migdałowymi.