Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wyjątkowe okazje, doskonały o każdej porze roku - zawsze robi furorę.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 135
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31309
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 135
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31309
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Składniki
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję powoli cukier ciągle ubijając, a na koniec mąkę i sok z cytryny.
Na blaszce do pieczenia kładę papier i rysuję na nim koło około 22-25 cm średnicy na które wykładam masę (nie uklepywać ubitych białek bo beza opadnie.
Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po około 5 minutach zmniejszam temperaturę do 150 stopni, piekę 90 minut na termoobiegu.
Po ostudzeniu bezy ubijam na sztywno (bardzo zimną) śmietanę kremówkę i powoli dodaję serek mascarpone.
Beza w trakcie pieczenia sama zrobi nam miejsce na krem. Powstały "otwór" wypełniam kremem i dekoruję owocami. W sezonie polecam świeże owoce, zimą świetnie nadają się ananasy, mandarynki itp.
Zazwyczaj robię więcej masy śmiatanowo-mascarpone. Ten krem jest pyszny, nikt nie narzeka, że dostał więcej :D