Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wyjątkowe okazje, doskonały o każdej porze roku - zawsze robi furorę.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8586
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17404
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 541
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 83
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 209
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8586
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17404
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 541
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 83
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 209
Składniki
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję powoli cukier ciągle ubijając, a na koniec mąkę i sok z cytryny.
Na blaszce do pieczenia kładę papier i rysuję na nim koło około 22-25 cm średnicy na które wykładam masę (nie uklepywać ubitych białek bo beza opadnie.
Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po około 5 minutach zmniejszam temperaturę do 150 stopni, piekę 90 minut na termoobiegu.
Po ostudzeniu bezy ubijam na sztywno (bardzo zimną) śmietanę kremówkę i powoli dodaję serek mascarpone.
Beza w trakcie pieczenia sama zrobi nam miejsce na krem. Powstały "otwór" wypełniam kremem i dekoruję owocami. W sezonie polecam świeże owoce, zimą świetnie nadają się ananasy, mandarynki itp.
Zazwyczaj robię więcej masy śmiatanowo-mascarpone. Ten krem jest pyszny, nikt nie narzeka, że dostał więcej :D