Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wyjątkowe okazje, doskonały o każdej porze roku - zawsze robi furorę.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326248
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12036
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16692
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5399
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326248
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12036
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16692
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5399
Składniki
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję powoli cukier ciągle ubijając, a na koniec mąkę i sok z cytryny.
Na blaszce do pieczenia kładę papier i rysuję na nim koło około 22-25 cm średnicy na które wykładam masę (nie uklepywać ubitych białek bo beza opadnie.
Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po około 5 minutach zmniejszam temperaturę do 150 stopni, piekę 90 minut na termoobiegu.
Po ostudzeniu bezy ubijam na sztywno (bardzo zimną) śmietanę kremówkę i powoli dodaję serek mascarpone.
Beza w trakcie pieczenia sama zrobi nam miejsce na krem. Powstały "otwór" wypełniam kremem i dekoruję owocami. W sezonie polecam świeże owoce, zimą świetnie nadają się ananasy, mandarynki itp.
Zazwyczaj robię więcej masy śmiatanowo-mascarpone. Ten krem jest pyszny, nikt nie narzeka, że dostał więcej :D