Do góry

Desery Przepis na:

Tort Pavlova z wiśniami

Tort Pavlova z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1263

Dodano:

Odsłon: 11666

Idealne połączenie słodkiej, kruchej bezy, wiśni i cytrynowej śmietanki.

Składniki

  • 2 bezy:8 białek
  • 300 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Krem: 400ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 śmietan - fixy
  • skórka starta z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Frużelina wiśniowa:250g mrożonych lub świeżych wiśni
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Beza : Płaską, dużą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy 2 okręgi - jeden mniejszy, drugi większy.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy cukier, ciągle ucierając mikserem białka. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy.

    Ubitą pianę wykładamy na dwa narysowane okręgi, wyrównując boki bezy ku górze. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i wkładamy blaszkę, pieczemy w tej temperaturze 5 min, a następnie zmniejszamy temp do 140st C i suszymy bezę 75 - 80min. (jeżli bardzo będzie nam się przypiekała, możemy zmniejszyć jeszcze temp. do 120). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę do całkowitego ostudzenia.

    Krem : Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy śmietan - fixy, cukier puder i skórkę otartą z cytryny.

    Frużelina : Wiśnie przekładamy do garnuszka, wsypujemy cukier i trzymamy na ogniu do chwili aż cukier się całkowicie rozpuści (wiśnie puszczą sporo soku). Dodać wymieszaną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.

    Większą bezę układamy na paterze, wykładamy większą część śmietanki, kładziemy mniejszą bezę, na to wykładamy pozostałą śmietanę i na wierzch wykładamy wiśniową frużelinę.

    Tort jest gotowy do jedzenia :) Całość przechowujemy w lodówce do góra 3 dni, jednak wiadomo że pierwszego dnia jest najlepsza, bo później nie jest już taka chrupiąca :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 25 kwietnia 2014 Fantastyczny wypiek !!! ten ociekajacy kolorek wisni jak z hororu,pieknie,gratuluje

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 25 kwietnia 2014 Ciasto prezentuje się wspaniale. Gratuluje odwagi. Bezy niestety u mnie zawsze nieudane :-(. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 25 kwietnia 2014 beza jak marzenie :)) mi niestety jak do tej pory nigdy się nie udała! Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń