Do góry

Desery Przepis na:

Tort pień

Tort pień

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 1446

Dodano:

Odsłon: 3929

Świąteczny Tort Pień. Torcik wykonany jest na kakaowym biszkopcie, przełożony aromatycznym kremem cytrynowym, kremem czekoladowym i udekorowany bezowymi grzybkami.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka (4 szt.)
  • cukier (4 łyżki)
  • kakao (3 łyżki)
  • mąka pszenna (1 łyżka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)
  • Krem cytrynowy:
  • czekolada biała (200 g)
  • śmietanka kremówka 30% (200 ml.)
  • mascarpone (150 g)
  • aromat cytrynowy (5 kropel)
  • Obłożenie tortu:
  • krem czekoladowy typu nutella (80 g)
  • mascarpone (80 g)
  • czekolada gorzka (110 g)
  • Dekoracja:
  • białko (1 szt)
  • cukier (60 g)
  • szczypta soli
  • kakao do posypania grzybków (1-2 łyżeczki)
  • herbata matcha w proszku (1-2 łyżeczki)
  • Dodatkowo:
  • foremka prostokątna 25 x 35 cm.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort pień

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Jaja sparzamy wrzątkiem i białka oddzielamy od żółtek.
    Ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy z białek zacznie tworzyć się piana wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy około 10 minut do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Dodajemy (po jednym) żółtka i krótko jeszcze miksujemy aż żółtka połączą się z ubitymi białkami. Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać składniki szpatułką.
    Wsypujemy partiami suche składniki i delikatnie mieszamy.
    Masę przelewamy do foremki 25 x 35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 160 *C około 20 min. do tzw. suchego patyczka.
    Upieczony i jeszcze ciepły biszkopt przekładamy na deseczkę wyłożona ściereczką. Zdejmujemy papier i wzdłuż krótkiego boku zwijamy w roladę (patrz film). Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Krem cytrynowy:
    Śmietankę kremówkę 30% podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy). Dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści, a składniki dobrze połączą. Odstawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na 1 godz. żeby się schłodziła. Gdy się schłodzi ubijamy mikserem aż podwoi swoją objętość. Partiami dodajemy mascarpone i aromat cytrynowy. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
    Roladę wyjmujemy ze ściereczki, ponownie rolujemy i przekrawamy na 2 równe części. Rozwijamy. Na jedną część nakładamy połowę kremu cytrynowego i zwijamy w roladę. Zwiniętą roladę z kremem stawiamy pionowo na paterze (patrz film). Resztę kremu rozsmarowujemy na drugiej części ciasta i przyklejamy do pierwszej rolady w ten sposób, aby brzegi biszkoptu ściśle do siebie przylegały. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

  3. Obłożenie tortu:
    Gorzką czekoladę roztapiamy i rozsmarowujemy ją na dużym arkuszu papieru do pieczenia. Zwijamy papier z czekoladą w rolon i wkładamy do zamrażalnika.
    Nutellę miksujemy z mascarpone i dobrze miksujemy. Troszkę kremu odkładamy do miseczki (będzie on nam potrzebny do sklejenia grzybków)
    Boki tortu smarujemy kremem z nutelli i wygładzamy.
    Z zamrażalnika wyciągamy rulon z czekoladą, łamiemy go w dłoniach i rozwijamy papier.
    Połamaną czekoladą obklejamy tort.

  4. Dekoracja:
    Białka zaczynamy ubijać mikserem ze szczyptą soli. Gdy zacznie robić się piana stopniowo wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywno do powstania gęstej i lśniącej masy. Ubite białko przekładamy do rękawa cukierniczego. Ścinamy foliowy róg i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kapelusze i nóżki grzybków. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy w funkcji góra dół w 100*C przez 1,5 godz. Gotowe grzybki pozostawiamy do wystudzenia.
    Kapelusze i nóżki sklejamy ze sobą za pomocą kremu który wcześniej odłożyliśmy.
    Tort dekorujemy grzybkami, które lekko posypujemy kakao.
    W niektórych miejscach tort i dookoła posypujemy sproszkowaną herbatą Matcha.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń