Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, aromatyczny tort piernikowy - czyli doskonałe połączenie pierników, cynamonu i serka śmietankowego na puszystym biszkopcie. Idealne ciasto na nadchodzące święta.
Zrobić biszkopt czyli :
białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 - 10 minut , aż masa będzie puszysta. Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, cynamon i wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej i lekko mieszać szpatułką. Wyłożyć na tortownicę o średnicy ok. 26 cm i piec przez około 30 minut aż biszkopt będzie upieczony. Wyjąć, przestudzić i przekroić na 3 lub 4 blaty ( w zależności od tego jak urośnie). Blaty ciasta skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Krem:
Serek utrzeć z cynamonem, można dosłodzić do smaku. Stopniowo dolać śmietankę i miksować do powstania kremu.
Pierwszy blat należy posmarować grubo dżemem porzeczkowym ( warstwa kwaśna ma tu istotne dla smaku znaczenie). Potem kłaść kolejno biszkopt, krem i posypać grubo pokruszonym/startymi pierniczkami, znów biszkopt/krem/pierniczki i tak do ostatniego krążka ciasta. Wierzch posmarować pozostałym kremem, oblać czekoladą i udekorować posypką czekoladową i pierniczkami.
Polewa:
Śmietankę podgrzać, potem połamać czekoladę , połączyć i poczekać aż czekolada się rozpuści. Lekko ostudzić i już można dekorować tort.
Moja propozycja świątecznego wypieku.Proste w wykonaniu,bardzo smaczne i pach...
Odsłon: 470
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53560
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14110
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166515
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 25
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53560
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14110
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166515
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 25
Składniki
Zrobić biszkopt czyli : białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 - 10 minut , aż masa będzie puszysta. Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, cynamon i wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej i lekko mieszać szpatułką. Wyłożyć na tortownicę o średnicy ok. 26 cm i piec przez około 30 minut aż biszkopt będzie upieczony. Wyjąć, przestudzić i przekroić na 3 lub 4 blaty ( w zależności od tego jak urośnie). Blaty ciasta skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Krem: Serek utrzeć z cynamonem, można dosłodzić do smaku. Stopniowo dolać śmietankę i miksować do powstania kremu. Pierwszy blat należy posmarować grubo dżemem porzeczkowym ( warstwa kwaśna ma tu istotne dla smaku znaczenie). Potem kłaść kolejno biszkopt, krem i posypać grubo pokruszonym/startymi pierniczkami, znów biszkopt/krem/pierniczki i tak do ostatniego krążka ciasta. Wierzch posmarować pozostałym kremem, oblać czekoladą i udekorować posypką czekoladową i pierniczkami. Polewa: Śmietankę podgrzać, potem połamać czekoladę , połączyć i poczekać aż czekolada się rozpuści. Lekko ostudzić i już można dekorować tort.
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 71
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 210