Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie za słodki, delikatny, o ciekawym wyglądzie torcik na urodziny, imieniny lub po prostu bez okazji.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5938
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 705
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 802
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5938
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 705
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 802
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier, a gdy się rozpuści żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowane ciasto. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach, a następnie studzimy.
W międzyczasie przygotowujemy krem, żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, dodajemy żelatynę i pokrojonego w kostkę ananasa. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 równe prostokąty, ale nie rozłączamy ich, nasączamy syropem z ananasa i smarujemy przygotowanym kremem.
Pierwszy kawałek biszkopta z kremem zwijamy jak roladę, a następne owijamy wokół niej kontynuując tam, gdzie skończył się poprzedni kawałek. Chłodzimy przez 2 godziny w lodówce. Pozostałą śmietanę (150 ml) ubijamy na sztywno i dodajemy przygotowaną w podobny sposób jak do kremu żelatynę. Śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu, rękawem z ozdobną tylką wykonujemy dowolne rozetki, dekorujemy ananasem, a boki wiórkami kokosowymi.