Do góry

Desery Przepis na:

Tort "kryształki" wg Ewy Wachowicz

Tort kryształki wg Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 1026

Dodano:

Odsłon: 60858

Przepyszny, aksamitny i niewiarygodnie efektowny wizualnie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • 30 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Masa:
  • 1/2 l śmietanki 30% lub 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 galaretki w różnych kolorach
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Jajko z cukrem utrzeć na gładką, kremową masę. Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, oliwę. Przelać do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez 10-15 min do delikatnego zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.
    Ja w tym przypadku użyłam gotowego blatu biszkoptowego.

  2. 3 galaretki rozpuścić w trzech oddzielnych szklankach wody. Przelać na talerze albo do innego płaskiego naczynia.
    Żelatynę rozpuścić w letnim mleku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder i mleko z żelatyną. Wszystko mieszać aż zacznie tężeć.
    Galaretki pokroić w kosteczkę. Wmieszać do masy. Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
    Czwartą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody.
    Gdy masa w lodówce troszkę stężeje wylewamy na nią rozpuszczoną, przestudzoną galaretkę. Wcześniej można udekorować ciasto owocami.
    Wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń