Do góry

Desery Przepis na:

Tort Rafaello

Tort Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 730

Elegancki i smaczny tort idealny na różne okazje, takie jak urodziny, rocznice, chrzciny, komunia święta czy przyjęcie ślubne. Dla fanów rafaello i nie tylko!

Składniki

  • 750 ml śmietanki kremówki 36% (30%)
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 tabliczki białej czekolady (200 g)
  • 3 saszetki utrwalacza do bitej śmietany (na 750 ml)
  • saszetka czarnej herbaty
  • 2 kieliszki likieru amaretto
  • 200 g wiórków kokosowych
  • kilka pralinek rafaello
  • migdały całe oraz płatki migdałów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczemy jasny biszkopt, najlepiej z przepisu "Lekki biszkopt Babci Ani"
    smaker.pl/przepis-lekki-biszkopt-babci-ani,171985,ciachababyagi.html

    W między czasie, gdy biszkopt stygnie, zaparzamy czarną herbatę zalewając ⅔ dużego kubka. Zostawiamy do wystygnięcia.

  2. Wcześniej przygotowujemy także ganache z białej czekolady, aby był całkiem wystygnięty przed dodaniem do kremu.
    250 ml śmietanki kremówki podgrzewamy w rondelku razem z połamaną na kostki tabliczką (100 g) białej czekolady. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i zostawiamy do ostygnięcia.

  3. Masę rozpoczynamy od ubicia na sztywno 250 ml śmietanki. Miksując stopniowo dodajemy 2 łyżki cukru pudru, następnie serek mascarpone. Do kremu wlewamy wystudzony ganache oraz dodajemy 2 saszetki utrwalacza. Krem gotowy.

    Do wcześniej zaparzonej i przestudzonej herbaty wlewamy dwa kieliszki likieru amaretto.

  4. Po wystudzeniu biszkoptu i przecięciu go na 4 blaty przystępujemy do składania tortu. Pierwszy z przygotowanych biszkoptowych blatów powoli nasączamy 1/4 ponczu. Następnie wykładamy 1/4 masy, rozsmarowywując ją równo na wysokość ok. 0,5 cm. Kładziemy drugi blat, nasączamy, rozsmarowujemy krem, następnie tak samo trzeci i czwarty blat. Pozostałym kremem smarujemy boki tortu. Wstawiamy go do lodówki na 30 min.

  5. W tym czasie ubijamy pozostałe 250 ml kremówki z łyżką cukru pudru oraz jedną saszetką utrwalacza. Tak przygotowaną masą obsmarowywujemy cały tort wyrównując krawędzie.

    Tort posypujemy z wszystkich stron wiórkami kokosowymi. Górę dekorujemy dowolnie, na przykład rękawem cukierniczym oraz pralinkami rafaello, połamaną białą czekoladą, migdałami całymi i płatkami.

    Smacznego!


    Uwagi:
    - Śmietanka i serek mascarpone powinny być wcześniej schłodzone.
    - Zmień kolejność i cukier dodaj do masy pod koniec jej przygotowywania w ilości według upodobania.
    - Na każdą warstwę kremu można wysypać płatki migdałowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń