Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort wyszedł smaczny choć jest nietypowy. Ale ja lubię pokombinować.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
BISZKOPT : Dno tortownicy o średnicy 23 cm wsmarować margaryną. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana jest prawie ubita wsypać obydwa cukry i ubijać aż piana będzie sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać. Na koniec do masy jajecznej przesiać przez sitko obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia i wymieszać masę na najniższych obrotach lub łopatką. Masę przełożyć do tortownicy i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Biszkopt zostawić po upieczeniu w tortownicy do wystudzenia a dopiero potem okroić boki i wyjąć biszkopt z formy. Zimny przekroić na blaty ( u mnie 4 ).
MASA SERNIKOWA : Galaretkę wymieszać dokładnie w gorącą wodą i wystudzić a potem ma się lekko stężeć. Zimną śmietanę ubić na sztywno i potem mieszając ją już na małych obrotach dodawać porcjami serek. Na koniec dodać galaretkę i wszystko wymieszać. Masę wstawić do lodówki do schłodzenia ale nie za długo.
PRZEŁOŻENIE : Pierwszy krążek ciasta ułożyć na talerzu lub paterze i nasączyć go lekko ulubionym ponczem lub sokiem. Rozsmarować dżem i wyłożyć porcję masy. Rozprowadzić ją i przykryć drugim plackiem, nasączyć go i znów rozsmarować porcję masy. I tak do wykończenia placków. Wierzch i boki tortu posmarować masą sernikową a resztą udekorować tort. Na sam koniec posypać tort posypką i udekorować wisienkami. Tort wstawić do lodówki najlepiej na noc do związania się tortu.