Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort wyszedł smaczny choć jest nietypowy. Ale ja lubię pokombinować.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
BISZKOPT : Dno tortownicy o średnicy 23 cm wsmarować margaryną. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana jest prawie ubita wsypać obydwa cukry i ubijać aż piana będzie sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać. Na koniec do masy jajecznej przesiać przez sitko obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia i wymieszać masę na najniższych obrotach lub łopatką. Masę przełożyć do tortownicy i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Biszkopt zostawić po upieczeniu w tortownicy do wystudzenia a dopiero potem okroić boki i wyjąć biszkopt z formy. Zimny przekroić na blaty ( u mnie 4 ).
MASA SERNIKOWA : Galaretkę wymieszać dokładnie w gorącą wodą i wystudzić a potem ma się lekko stężeć. Zimną śmietanę ubić na sztywno i potem mieszając ją już na małych obrotach dodawać porcjami serek. Na koniec dodać galaretkę i wszystko wymieszać. Masę wstawić do lodówki do schłodzenia ale nie za długo.
PRZEŁOŻENIE : Pierwszy krążek ciasta ułożyć na talerzu lub paterze i nasączyć go lekko ulubionym ponczem lub sokiem. Rozsmarować dżem i wyłożyć porcję masy. Rozprowadzić ją i przykryć drugim plackiem, nasączyć go i znów rozsmarować porcję masy. I tak do wykończenia placków. Wierzch i boki tortu posmarować masą sernikową a resztą udekorować tort. Na sam koniec posypać tort posypką i udekorować wisienkami. Tort wstawić do lodówki najlepiej na noc do związania się tortu.