Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny torcik o smaku czekolady , śmietany i serka mascarpone. Torcik zrobiony dla mojej kochanej wnuczki na jej 14 urodziny. Wnuczka bardzo zadowolona z torcika.
wałek, tortownica, papier do pieczenia, mikser, nóż, garnek,
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37903
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 388
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 367
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9230
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37903
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 388
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 367
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9230
Składniki
Biszkopt; 1. Białka oddzielamy od żółtek ubijając na sztywną piane ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy żółtka na przemian z cukrem ciągle miksując. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą , delikatnie łączymy z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 min (najlepiej do suchego patyczka ) w temperaturze 170 - 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy, kroimy na 3 blaty. 2.Krem czekoladowy ; czekolady rozpuszczamy w podgrzanej kremówce , gdy czekolady się rozpuszczą wkładamy je do lodówki na całą noc. Po wyjęciu z lodówki wsypujemy śmietanki śnieżki i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Krem wkładamy na 15 min. do lodówki do schłodzenia. Krem śmietankowo - serowy; 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone 4.Blaty dobrze nasączamy wtedy biszkopt nie będzie suchy. Po nasączeniu pierwszy blat smarujemy dżemem nakładamy część kremu śmietankowego, nakładamy następny blat robimy to samo tylko nakładamy krem czekoladowy , nakładamy ostatni blat dociskamy. Cały tort smarujemy kremem śmietankowym boki tortu obkładamy rozgniecionymi wałkiem orzechami włoskimi. Dekorujemy ozdobami z masy cukrowej koralikami perełkami itp , oraz kremem śmietankowym a najlepiej według własnego pomysłu. 5.Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.