Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort składa się z puszystego biszkoptu, delikatnego kremu o smaku bzu i dużej ilości owoców.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11018
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1186
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11671
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1002
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11018
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1186
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11671
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1002
Składniki
Masło zagnieść z cukrem, żółtkiem i mąką. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg: 160 stopni). Ciasto rozwałkować cienko do wielkości tortownicy (26 cm) na posypanej mąką powierzchni, ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut. Wystudzić, wyjąć z formy.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z czterema łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dodając powoli 50 g cukru i cukier wanilinowy. Białka ubić na sztywno z resztą cukru (50 g). Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut. Ostudzić.
Truskawki umyć, oczyścić, przekroić na pół. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Biszkopt przekroić w poziomie na pół. Nałożyć obręcz tortownicy wokół kruchego ciasta, posmarować je konfiturą. Nałożyć dolny blat biszkoptu. Kilkanaście truskawek ustawić pionowo przekrojem na zewnątrz na brzegu ciasta, pozostałe ułożyć na całej powierzchni. Jajka, cukier, syrop, sok i skórkę cytrynową ubić na puch w gorącej kąpieli wodnej. Żelatynę wycisnąć, podgrzać do rozpuszczenia i wlać do masy. Krem ubijać dalej w zimnej kąpieli wodnej, aż ostygnie. 400 g kremówki ubić na sztywno, połączyć z kremem. Wyłożyć na truskawki, przykryć górnym blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
200 g kremówki ubić na sztywno. Zdjąć obręcz tortownicy. Tort udekorować śmietaną i truskawkami.