Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort składa się z puszystego biszkoptu, delikatnego kremu o smaku bzu i dużej ilości owoców.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22327
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1060
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1121
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1281
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4315
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22327
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1060
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1121
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1281
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4315
Składniki
Masło zagnieść z cukrem, żółtkiem i mąką. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg: 160 stopni). Ciasto rozwałkować cienko do wielkości tortownicy (26 cm) na posypanej mąką powierzchni, ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut. Wystudzić, wyjąć z formy.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z czterema łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dodając powoli 50 g cukru i cukier wanilinowy. Białka ubić na sztywno z resztą cukru (50 g). Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut. Ostudzić.
Truskawki umyć, oczyścić, przekroić na pół. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Biszkopt przekroić w poziomie na pół. Nałożyć obręcz tortownicy wokół kruchego ciasta, posmarować je konfiturą. Nałożyć dolny blat biszkoptu. Kilkanaście truskawek ustawić pionowo przekrojem na zewnątrz na brzegu ciasta, pozostałe ułożyć na całej powierzchni. Jajka, cukier, syrop, sok i skórkę cytrynową ubić na puch w gorącej kąpieli wodnej. Żelatynę wycisnąć, podgrzać do rozpuszczenia i wlać do masy. Krem ubijać dalej w zimnej kąpieli wodnej, aż ostygnie. 400 g kremówki ubić na sztywno, połączyć z kremem. Wyłożyć na truskawki, przykryć górnym blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
200 g kremówki ubić na sztywno. Zdjąć obręcz tortownicy. Tort udekorować śmietaną i truskawkami.