Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort serowo-truskawkowy z okazji Dnia Ojca. Tort z biszkoptem, kremem truskawkowym i jagodowym. Tort owocowy, bardzo pyszny.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką, dolać olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier. Jak przestygnie, przekroić na trzy blaty. Najlepiej kroi się jak jest upieczony dzień wcześniej. Spodni krążek biszkoptowy ułożyć do tortownicy, zabezpieczoną wyżej boki. Nasączyć połową kawy.
krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser,potem mus truskawkowy i zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Wylać na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
krem jagodowy-Zrobić tak samo jak truskawkowy ale z frużeliną. Wylać do tortownicy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić parę godzin.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Tort ustawić na paterze.
tynk- Zmiksować śmietankę z serem, potem z kremem w proszku. Posmarować cały tort. Wokół można zrobić rozetki.
dekoracja- Ogonki kwiatków, zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i schłodzić.Kwiaty są jadalne, ale ogonki mogą sok puścić. Dekoracyjnie ułożyć na górze tortu truskawki, kwiatki i miętę. Całość schłodzić.
Tort kroić ostrym i ciepłym nożem.