Do góry

Desery Przepis na:

Tort truskawkowy z kremem serowym

Tort truskawkowy z kremem serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3357

Dodano:

Odsłon: 7039

ilovebake.pl

Składniki

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 12 jajek 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej
  • SKŁADNIKI NA KREM SEROWY: 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 % 227 g gęstego serka białego, mielonego 1/2 szklanki cukru
  • DODATKOWO: 500 g mrożonych lub świeżych truskawek kilka świeżych truskawek do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z 6 jajek oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy razem z 1 szklanką cukru, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo 1 szklankę mąki wcześniej przesianej przez sitko. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy połowę piany z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i łączymy. Przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 min, aby nie opadło.
    Z pozostałych składników pieczemy drugi biszkopt wykonując identyczne czynności.

    Serek biały ucieramy razem z cukrem przez chwilę. Następnie dodajemy stopniowo śmietankę, cały czas ucierając masę.
    Truskawki przekładamy do blendera i miksujemy, aż masa będzie dobrze rozdrobniona.

    Każdy biszkopt przekrawamy na dwie części, usuwając nierówności jeśli powstały podczas pieczenia. Jedną część smarujemy masą z truskawek, drugi krążek biszkoptu smarujemy masą serową i nakładamy na masę z truskawek. Tworzą się w ten sposób dwie warstwy pomiędzy biszkoptami, które nie rozmazują się podczas nakładania. Identycznie postępujemy z kolejnymi dwoma częściami biszkoptu. Wierz wykańczamy masą truskawkową lub serową ( według gustu), na koniec dekorujemy świeżymi truskawkami. Tort wkładamy na całą noc do lodówki. Podajemy następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://ilovebake.pl/2014/02/19/tort-truskawkowy-z-kremem-serowym-przepis/

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń