Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem stracciatella i jagodowym. Tort z polewą-glacage z czekoladowymi kwiatkami.Tort zrobiłam na moje urodziny a męża imieniny, dwa lata temu.
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 240
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 94
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4556
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 174
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 114
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 240
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 94
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4556
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 174
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 114
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.
Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki. Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczonej wyżej boki. Kawę zaparzyć w przegotowanej wodzie, osłodzić i połową nasączyć spód biszkoptu.
krem 1-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
krem 2-Zrobić jak poprzedni z tym, że po serku dodać frużelinę potem żelatynę.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i całość schłodzić na kilka godzin. Można i całą noc.
Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Tort ułożyć na tacy. Można tort obtynkować jakąś masą, tort byłby równiejszy.
polewa-Żelatynę rozpuścić w 75 ml. wody, odstawić do napęcznienia. Wymieszać puder z glukozą i kakao. Dolewać śmietankę i wodę, wymieszać. Jeżeli są grudki, to przetrzeć przez sitko. Wstawić na parę i mieszać do podgrzania. Żelatynę rozpuścić nad parą albo w mikrofalówce i domieszać do polewy. Odstawić do przestygnięcia i lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając.Jak zaczyna lekko tężeć to polać cały tort. Boki posmarować.
kwiaty-Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia,rożek z papieru i parę rolek z foli spożywczej. Polewę przelać do rożka, odciąć końcówkę i w odstępach zrobić podłużne kleksy na papierze. Przykryć następnym takim samym kawałkiem papieru, lekko palcem rozprowadzając te kleksy. Zaraz rozdzielić dwie kartki, tworząc podwójną ilość płatków.
Pasy układać na rolkach papierowych, formując wypukłe płatki. Odstawiać do zastygnięcia.
Delikatnie odkleić zastygłe płatki. W miseczkę (tutaj pojemniczki po mascarpone)włożyć kawałek papieru i w środek, wycisnąć kleks białej rozpuszczonej polewy. Układać płatki wokół miseczki,w polewę.
Można podważać płatki, kawałeczkami zwiniętymi z papierowych ręczników. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Jak zastygną, to odkleić od papieru i ułożyć na torcie.Można dodatkowo przykleić kleksem rozpuszczonej czekolady.Albo kłaść na nie zastygłej polewie. Tort przechowywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.