Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort przełożony kremami o smaku czekoladowym, śmietankowym i tiramisu, ozdobiony borówkami i truskawkami.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 860
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5455
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8658
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17725
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 860
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5455
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8658
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17725
Składniki
Wykonanie biszkoptu: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!). Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni Celsjusza.Pieczemy ok. 45 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.
Kremy przygotowujemy w oddzielnych pojemnikach, według instrukcji na opakowaniu.
Wykonanie tortu: Nasączamy herbatą z cytryną placek biszkoptu, nakładamy warstwę kremu czekoladowego.
Nakładamy warstwę wiśni z nalewki.
Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go herbatą z cytryną.
Nakładamy warstwę kremu tiramisu.
Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu śmietankowego na boki i górę tortu, dokładnie rozsmarowujemy.
Na koniec dekorujemy tort kwiatkami na bokach tortu, układamy dekorację z kremu, borówek i truskawek. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!!!