Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy.

Tort urodzinowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1430 Ocena: 18427

Dodano:

Odsłon: 375

Tort przełożony kremami o smaku czekoladowym, śmietankowym i tiramisu, ozdobiony borówkami i truskawkami.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka kurze 10 szt.
  • Cukier 20 dag
  • mąka pszenna Typ 450 30 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka (niekoniecznie)
  • Kremy:
  • krem śmietankowy 1 opak.
  • krem tiramisu 1 opak.
  • krem czekoladowy 1 opak.
  • mleko 3 szkl.
  • Masło 300 g
  • herbata z cytryną do nasączania biszkoptów
  • borówki amerykańskie 125 g
  • Truskawki
  • kwiatki do ozdoby
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!). Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni Celsjusza.Pieczemy ok. 45 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

  2. Kremy przygotowujemy w oddzielnych pojemnikach, według instrukcji na opakowaniu.

  3. Wykonanie tortu:

    Nasączamy herbatą z cytryną placek biszkoptu, nakładamy warstwę kremu czekoladowego.

  4. Nakładamy warstwę wiśni z nalewki.

  5. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go herbatą z cytryną.

  6. Nakładamy warstwę kremu tiramisu.

  7. Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu śmietankowego na boki i górę tortu, dokładnie rozsmarowujemy.

  8. Na koniec dekorujemy tort kwiatkami na bokach tortu, układamy dekorację z kremu, borówek i truskawek. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń