Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem z kremem stracciatella i jagodowym. Tort dla dzieci na urodziny.
biszkopt- Biała ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po trochę żółtek wymieszanych z octem i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy 27 cm. Piec ok.25-30 min.Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty.
Spód włożyć do tortownicy nasączyć frużeliną.
krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą płynnej frużeliny.
krem striacciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin.
Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
obłożenie-Zmiksować krem ze śmietanką, zafarbować na niebiesko.Posmarować cały tort. Górę poklepać łyżką,będą to fale.
Całość obłożyć wafelkami.Przywiązać wstążką.
Na górę ułożyć dekoracje. masa-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Część zafarbować i formować ozdoby.Delfinki odcisnęłam w macie silikonowej. Kwiatki i kaczuszki, zrobiłam własnoręcznie.
Serduszka-roztopić polewę, ponalewać do foremek i schłodzić.Przykleić literki też z masy. Tort przechowywać w lodówce.
Dziś na obiadek kaczuszka a właściwie jej nóżka, w garze ugotowana i do panie...
Odsłon: 391
Co powiecie na świeżo upieczoną chrupką a zarazem soczystą swojską kaczuszkę...
Odsłon: 2730
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9523
Przepis dnia
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 266
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 145
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 27
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 27
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9523
Przepis dnia
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 266
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 145
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 27
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 27
Składniki
biszkopt- Biała ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po trochę żółtek wymieszanych z octem i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy 27 cm. Piec ok.25-30 min.Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty.
Spód włożyć do tortownicy nasączyć frużeliną.
krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą płynnej frużeliny.
krem striacciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin.
Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
obłożenie-Zmiksować krem ze śmietanką, zafarbować na niebiesko.Posmarować cały tort. Górę poklepać łyżką,będą to fale.
Całość obłożyć wafelkami.Przywiązać wstążką.
Na górę ułożyć dekoracje. masa-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Część zafarbować i formować ozdoby.Delfinki odcisnęłam w macie silikonowej. Kwiatki i kaczuszki, zrobiłam własnoręcznie. Serduszka-roztopić polewę, ponalewać do foremek i schłodzić.Przykleić literki też z masy. Tort przechowywać w lodówce.
Przepisy Desery
Desery
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Desery
Ptysie z bitą śmietaną
Desery
Ucierane ciasto z rabarbarem
Desery
Ciasto palma
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Tiramisu to klasyczny, włoski deser, co nie znaczy, że nie można go modyfikow...
Odsłon: 245
Ptysie z bitą śmietaną
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zab...
Odsłon: 210