Desery Przepis na:
Tort urodzinowy piankowy "frutiżelka"


Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7199
Dodano: 24.06.2018
Odsłon: 1106
Składniki
- BISZKOPT:-7 jajek -200 g. cukru
- -200 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- NASĄCZENIE:
- -1/2 słoiczka dżemu wiśniowego- -3 łyżki gorącej wody
- PIANKA BRZOSKWINIOWA:
- -1 serek brzoskwiniowy-385 g. -250 ml. śmietanki 30 %
- -1 śmietan-fix -2 galaretki brzoskwiniowe -2 szklanki gorącej wody
- PIANKA JABŁKOWA:
- -1 serek pieczone jabłuszko-385 g. -250 ml. śmietanki 30 %
- -1 śmietan-fix -1 galaretka miętowo-jabłkowa
- - 1 galaretka Pina Colada -2 szklanki gorącej wody
- OBŁOŻENIE I ROZETKI:
- -500 ml. śmietanki 30 % -2 kremy śmietankowe do tortów, w proszku
- OWOCE:-1 puszka Frutiżelli, wiśni w żelu-320 g.
- -1 puszka Frutiżelli, brzoskwiń w żelu-320 g.
- -1 mały słoiczek frużeliny truskawkowej, domowej
- -1/2 słoiczka dżemu,agrestowego z kiwi
- OZDOBY CZEKOLADOWE:
- -1 polewa czekoladowa deserowa na dekoracje-100 g.
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, łopatką. Przelać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem, tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175 *.Po przestygnięciu, przekroić na dwa krążki.
-
Spodni krążek włożyć do tortownicy i nasączyć, dżemem wymieszanym z gorącą wodą.
-
pianka brzoskwiniowa- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem, potem serkiem. Na koniec dolewać tężejącą galaretkę i wylać na blat biszkoptowy w tortownicy.Schłodzić.
-
pianka jabłkowa- Postąpić tak samo jak z poprzednią i wylać do tortownicy.
Przykryć górnym blatem biszkoptowym i schłodzić, parę godzin w lodówce. -
Zdjąć obręcz z tortownicy.
-
Na śmietance ubić kremy do tortów.Posmarować cały tort .Resztę zostawić na rozetki.
-
Zaznaczyć pola na rozetki.
-
Resztę kremu przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.Zrobić ozdobne pasy, na zaznaczonych miejscach, oraz wokół krawędzi tortu.(brzydkie zdjęcie bo komórka mi się przestawiła)
-
ozdoby-Polewę roztopić nad parą. Przelać do rożka papierowego i narysować ,ozdoby na papierze w/g wzoru. Schłodzić, delikatnie odkleić i przykleić do tortu.
-
W puste miejsca, nałożyć owoce w żelu. Oraz przykleić ozdoby czekoladowe. Tort przechowywać w lodówce.
-
Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze do przepisu (5)

babeczka35 25 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Musi być pyszny :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 24 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Owocowy, taki lubię najbardziej ;-D Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz