Do góry

Desery Przepis na:

Tort z ajerkoniakiem

Tort z ajerkoniakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 280

Niemiecki przepis na klasyczny tort z ajerkoniakiem. Ciasto zdecydowanie tylko dla dorosłych. Czekoladowo-orzechowy biszkopt, bita śmietana i i dużo ajerkoniaku. Tort jest mocno procentowy, ale też aromatyczny, wilgotny, bardzo wyraźny w smaku. Naprawdę warto go spróbować.

Składniki

  • 5 jajek
  • 80 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 100 g tartej czekolady
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g słodkiej śmietanki
  • 2 paczuszki usztywniacza do śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • tarta czekolada
  • Na polewę:
  • 200 ml ajerkoniaku
  • 3 płatki żelatyny
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka rozdzielić. Żółtka, maslo i cukier utrzeć mikserem na pianę. Dodać tartą czekoladę, orzechy, ajerkoniak i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą maślano-żółtkową.

  2. Foremkę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach przez 45 minut. Wystudzić, a najlepiej zostawić na całą noc.

  3. Śmietanę ubić na sztywno z usztywniaczami i cukrem waniliowym. Śmietanę rozsmarować na cieście. Zostawić trochę śmietany do dekoracji. Przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić małe rozetki ze śmietany na wierzchu tortu. Brzeg posmarować bitą śmietaną i posypać tartą czekoladą.

  4. Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić. Wlać odrobinę ajerkoniaku, zamieszać, a następnie wlać resztę ajerkoniaku. Ostudzić i polać po torcie. Ważne jest, żeby ajerkoniak był chłodny, inaczej bita śmietana zacznie się topić. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem torcik udekorować ciasteczkami zajączkami i świeżą mietą lub melisą. Kruche ciasteczka zajączki z ostatniego przepisu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń