Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio było ciasto dla mnie to teraz coś dla mojego Męża, a jeśli również jesteście fanami białej czekolady to właśnie to ciasto będzie dla Was idealne. Do tego mascarpone, słodkie bezy, kwaskowy dżem malinowy i oczywiście truskawki, które w tym czasie są obowiązkowym dodatkiem. Zapraszam przepyszny tort, który z pewnością zachwyci Waszych gości :)
Składniki
Biszkopt Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukru tak, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na puszystą masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, a następnie dodać do ubitych jajek i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać szpatułką. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180° przez około 30-35 min (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przekroić na cztery blaty. Krem z białej czekolady Czekoladę pokroić na mniejsze kawałeczki. Śmietankę podgrzać. Wrzącą śmietanką zalać połamaną czekoladę. Poczekać ok. minutki i wymieszać do idealnego rozpuszczenia czekolady tak aby w śmietance nie było grudek. Masę wystudzić, a następnie schładzać w lodówce najlepiej przez całą noc. Schłodzoną śmietankę ubijać na wolnych obrotach, a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone, można zwiększyć obroty uważając, aby masa się nie zwarzyła. Nasączanie tortu Szklanka wody z kilkoma kroplami cytryny.
Składanie tortu 1. Biszkopt 1 blat (nasączony) 2. Dżem malinowy cienka warstwa 3. Krem z białej czekolady 4. Biszkopt 2 blat (nasączony) 5. Krem z białej czekolady 6. Pokruszone bezy 7. Biszkopt 3 blat (nasączony) 8. Dżem malinowy cienka warstwa 9. Krem z białej czekolady 10. Biszkopt 4 blat (nasączony) 11. Truskawki, bezy
Smacznego
:)
Spróbujcie sami :)
:)
:)