Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepyszny tort to połączenie puszystego biszkoptu (nasączonego kawą z dodatkiem cynamonu), przełożonego delikatnym kremem (na bazie likieru, mascarpone i kremówki), obłożonego czekoladą i udekorowanego obtoczonym w kakao marcepanem. Ja do jego przygotowania wykorzystałam likier Baileys, ale można go spokojnie zastąpić jakimkolwiek innym, lubianym przez Was likierem, o podobnej konsystencji, np. likierem kawowym lub jajecznym.
Babeczki z dodatkiem likieru amaretto smakują naprawdę lekko i przyjemnie ;)
Odsłon: 1614
Gęsty, słodki i aromatyczny likier na bazie cukierków “kukułka”. Łatwy i szyb...
Odsłon: 11178
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 91
Szybkie, syte jednogarnkowe danie.
Odsłon: 170
Nie ważne jaka będzie pora dnia, zawsze jest dobry czas na chwilę przyjemnośc...
Odsłon: 1515
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 2195
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 91
Szybkie, syte jednogarnkowe danie.
Odsłon: 170
Nie ważne jaka będzie pora dnia, zawsze jest dobry czas na chwilę przyjemnośc...
Odsłon: 1515
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 2195
Składniki
BISZKOPT: Dno tortownicy ( średnica max 24cm.) wykładamy papierem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na gęstą pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, stopniowo dodając likier. Ucieramy za pomocą miksera do momentu powstania puszystej, jednolitej masy. Do masy z żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i budyniem. Całość mieszamy mikserem, aż otrzymamy jednolitą, bezgrudkową masę. Na koniec dodajemy pianę z białek, po czym RĘCZNIE, za pomocą łopatki mieszamy, aż ubite białka połączą się z całością. Gotową masę przekładamy do tortownicy.
Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 40 do 55min, do tak zwanego suchego patyczka. WAŻNE!: Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm . Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku! Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan, a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka! Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy z formy.
KREM: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej, przegotowanej wody (1/4 szklanki). Odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Od czasu do czasu mieszamy.
Serek mascarpone ucieramy z cukrem i likierem. Następnie, nie przerywając pracy miksera, dodajemy schłodzoną śmietanę. Gdy masa zaczyna nabierać gęstości, dodajemy (cały czas miksując) żelatynę. Miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu.
PRZEKŁADANIE TORTU: Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. 6 łyżek kremu, przekładamy do osobnego naczynia. Wykorzystamy go później do zdobienia tortu. Pozostałą ilość wykorzystujemy do przełożenia i obłożenia tortu kremem.
Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem - przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie środkowy blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem, wszystko ładnie wygładzając.
DEKOROWANIE: Z marcepana lepimy trzy kuleczki różnej wielkości (małą, dużą i średnią). Z pozostałej ilości marcepana tworzymy małe kuleczki, wszystkie w takim samym rozmiarze (wykorzystamy je do ozdobienia podstawy tortu). Kakao wysypujemy na talerzyk i obtaczamy w nim wszystkie marcepanowe kulki.
Pozostałą ilość kakao używamy do opruszenia tortu. Białą czekoladę kroimy wzdłuż- dużym nożem, na desce. Tak powstałymi, długimi, czekoladowymi wiórkami obkładamy boki tortu. Podobnie postępujemy z czekoladą mleczną.
Na środku tortu kładziemy trzy marcepanowe kulki różnej wielkości. Natomiast u podstawy tortu, układamy dookoła małe kuleczki - zachowując miedzy nimi pewien odstęp.
Odłożony wcześniej krem, przekładamy do rękawa do zdobienia tortów, z końcówką typu: duża, w pół otwarta gwiazdka]. Robimy duże, kremowe zdobienia na wierzchu tortu, które delikatnie opruszamy kakao.
Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc) ! SMACZNEGO!!!
Przepisy Desery
Desery
Bułki drożdżowe z truskawkami
Desery
Kopiec kreta z truskawkami
Desery
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Desery
Zebra
Bułki drożdżowe z truskawkami
Ponieważ wreszcie pojawiły się pierwsze krajowe owoce, czas upiec bułki drożd...
Odsłon: 2858
Kopiec kreta z truskawkami
Kopiec kreta z truskawkami, to pyszne i proste ciasto na różne okazje, jak i...
Odsłon: 838