Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z Linzu czyli austriacki Linzer Torte - trudno ustalić pochodzenie tego smakołyku. Wydawać by się mogło, że został on stworzony po prostu austriackim mieście Linz, ale niektórzy przypisują przepis wiedeńskiemu cukiernikowi o nazwisku Linzer. W spór się nie mieszam, to co dla mnie jest ważne to smak, a smakuje, o czym świadczyć może fakt, że w cukierni Jindrak Konditorei w Linz rocznie wypieka się 80,000 takich cudów... A dla mnie to smak świąt:)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13031
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2408
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3569
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4402
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13031
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2408
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3569
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4402
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180oC. Masło utrzeć z miodem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać wiśniówkę, skórkę i przyprawy, nadal ucierając. Następnie dodać mąkę z proszkiem i orzechy.
2/3 ciasta wyłożyć do tortownicy lub wysokiej formy na tartę (o średnicy ok. 26cm). Rozsmarować konfiturę. Z Pozostałej części ciasta szprycą ciastkarską lub woreczkiem foliowym z odciętym rokiem, ułożyć kratkę na całej powierzchni, następnie zrobić brzegi. Piec około 40 minut. Gdy wystygnie można posypać cukrem pudrem. Smacznego!