Do góry

Desery Przepis na:

Tort z masą chałwową i różowym dripem

Tort z masą chałwową i różowym dripem

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 1597

Dodano:

Odsłon: 1566

Wspaniały tort z chałwą, przepyszny i z bajeczną dekoracją

Składniki

  • Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 120 g cukru (1/2 szklanki)
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 30 g kakao (1/4 szklanki)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa z chałwą::
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki (30-36 %)
  • 150 g chałwy waniliowej
  • Masa do tynkowania:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g serka kremowego śmietankowego
  • Polewa drip:
  • 100 g czekolady białej
  • 40 g śmietanki kremówki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Możesz też te składniki przesiać.

    Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie robić się gęsta i biała a mieszadła miksera zaczną zostawiać w niej ślady , rozpocznij dodawanie cukru. Dodaj go partiami, po około dwie łyżki, nie dodaj kolejnej części dopóki poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź odrobinę piany i potrzyj między palcami, jeśli nie wyczujesz kryształków, cukier jest rozpuszczony.

    Następnie dodaj żółtka i zmiksuj krótko na małych obrotach.

    Odstaw mikser, resztę składników mieszaj za pomocą szpatułki/łyżki. Sypką mieszankę również dodaj partiami. Pamiętaj żeby Twoje ruchy były delikatne, w przeciwnym wypadku możesz zniszczyć pianę. Mieszaj tylko do połączenia się składników.

    Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości tortownicy. Piecz w temperaturze 160°C do suchego patyczka. Dokładny czas zależy od Twojego piekarnika, mniej więcej powinno to zająć 40-50 min. Nie piecz dłużej niż to konieczne, bo biszkopt wyjdzie suchy.

    Biszkopt odstaw do całkowitego ostudzenia. Wypukły wierzch odkrój, resztę ciasta podziel na trzy blaty.

  2. Masa chałwowa:

    Serek mascarpone i śmietankę przechowuj w lodówce, muszą być bardzo dobrze schłodzone. Chałwę pokrusz na małe kawałki i również umieść w lodówce.

    Miskę do ubijania śmietany i mieszadła miksera umieść w zamrażalniku 15 min przed rozpoczęciem ubijania.

    Mascarpone i chałwę przełóż do miski i zmiksuj. Zrób to krótko i na wysokich obrotach miksera. Odstaw do lodówki.

    Śmietankę ubij na sztywną masę. Połącz z mascarpone i chałwą za pomocą miksera. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.

    Gotową masą chałwową przełóż blaty biszkoptu.

  3. Masa do tynkowania:

    Masło utrzyj z cukrem pudrem na bardzo jasną i puszystą masę. Dodaj schłodzony serek i zmiksuj szybko na wysokich obrotach.

    Gotową masą obłóż brzegi i wierzch ciasta, a następnie wygładź.

    Tak przygotowany tort włóż do zamrażalnika na 1 godzinę.

  4. Polewa drip:

    Czekoladę połam na kawałki i umieść w misce. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Zalej czekoladę gorącą śmietanką i odstaw na kilka minut. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

    Następnym krokiem jest zabarwienie dripu. Ilość barwnika zależy od pożądanej przez Ciebie intensywności koloru. Można użyć barwnika w żelu bądź w proszku.

    Tak przygotowany drip wylej na tort i rozprowadź za pomocą szpatułki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń