Do góry

Desery Przepis na:

Tort z pralinkami "Owoce morza"

Tort z pralinkami Owoce morza

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6945

Dodano:

Odsłon: 5230

Tort z biszkoptem, dwoma kremami. Tort udekorowany czekoladowymi "owocami morza".

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -180 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -250 ml.frużeliny z wiśniami -troszkę gorącej wody
  • KREM PORZECZKOWY :
  • -330 ml.śmietanki 30 % -200 g. jogurtu greckiego
  • -250 g. serka mascarpone -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -150 ml.musu porzeczkowego -25 g. żelatyny -ok. 1/2 szklanki wody
  • KREM STRACCIATELLO :
  • -330 ml.śmietanki 30 % -200 g. jogurtu greckiego
  • -250 g. serka mascarpone -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -25 g. żelatyny -ok. 1/2 szklanki wody -100 g. gorzkiej czekolady
  • OBŁOŻENIE:
  • -330 ml.śmietanki 30 % -1 krem waniliowy do tortów w proszku
  • ROZETKI:
  • -150 ml.śmietanki 30 % -1/2 kremu czekoladowego do tortów
  • DEKORACJE:
  • -100 g. mleka w proszku -100 g. cukru pudru -troszkę mleka w płynie
  • PRALINKI:
  • -1 Bombonierka "Owoce morza"
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dolewać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć rozrzedzoną frużeliną bez wiśni.

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt, serek, frużelinę i ubić.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć tą frużelinę i rozsypać wiśnie.

  5. krem 2- Postąpić jak z 1 kremem, z tym że, dopiero po dodaniu żelatyny, dodać startą czekoladę. Krem wyłożyć i rozsmarować w tortownicy.

  6. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.

  7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.
    Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.

  8. obłożenie-Zmiksować śmietankę z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort.
    rozetki-Drugi krem czekoladowy zrobić jak waniliowy i nim zrobić rozetki wokół tortu.

  9. ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem w płynie.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem. Za pomocą silikonowej maty wycisnąć kwiatki.

  10. Na górze tortu ułożyć pralinki. Tort przechowywać w lodówce.

  11. i kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń