Do góry

Desery Przepis na:

tort z truskawkami

tort z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 2273

Dodano:

Odsłon: 4118

Biszkopt, mleczny krem i truskawki.... Torcik jest bardzo prosty do wykonania. Dzięki dodatkowi cukru muscovado biszkopt ma lekko karmelowy posmak. Bardzo polecam.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • jajka - 4 duże
  • cukier muscovado - 4 łyżki
  • PONCZ:
  • woda - pół szklanki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • cukier muscovado - 2 łyżki
  • KREM:
  • mascarpone - 500 g
  • mleko skondensowane słodzone - 200 g
  • DODATKOWO:
  • truskawki - 600 g
  • herbatniki - 50 g
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
tort z truskawkami

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

  2. Wodę wymieszać z dwiema łyżkami cukru muscovado i sokiem cytrynowym. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki. Mascarpone wymieszać z mlekiem skondensowanym.

  3. Blat ciasta ułożyć na paterze i używając pędzelka nasączyć go przygotowanym ponczem. Na wierzchu ułożyć część pokrojonych truskawek (przecięciem do dołu). Na truskawkach rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu.

  4. Herbatniki pokruszyć. Pozostałe truskawki ułożyć na torcie, boki obsypać okruszkami herbatników. Schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń