Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis na pączki ze starego zeszytu. Pączki są naprawdę smaczne, mięciutkie na drugi dzień równie dobre. Pączki pół na pół posypałam cukrem pudrem i polukrowałam. Z podanych proporcji wyszło mi 19 pączków wykrawanych szklanką...
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1063
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 129
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1063
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 129
Składniki
Do miski wsypać mąkę zrobić dołek dodać poruszone drożdże, łyżkę cukru; zalać ciepłym mlekiem i odczekać ok 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając pod koniec ubijania rozpuszczone i przestudzone masło. Masę jajeczną dodajemy do mąki, dodajemy również resztę składników i zagniatamy ciasto; wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodziło od ręki.
Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy ciasto, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stół, i formujemy pączki (ja zazwyczaj rozciągam ciasto na grubość ok 2,5 cm i szklanką wykrawam) Układamy pączki na ściereczce przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut swoją objętość.
Smalec topimy w rondlu, jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym. Nadziewamy marmoladą i oprószamy cukrem pudrem