Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamieszczam przepis na małą słodkość - drożdżowe rogaliki. Uwielbiane są przez większość osób. Nadzienie może być różnorodne - zaczynając od dżemów, kończąc na kremie czekoladowym. Ich największą zaletą jest banalna łatwość przygotowania. Jedyny minus - szybko znikają !
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97197
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1923
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5761
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97197
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1923
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5761
Składniki
1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże z mlekiem. 2. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypłynąć. 3. Ciasto dokładnie wyrabiamy dodając jeszcze trochę mąki (wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni). 4. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy tak, aby powstało koło, a następnie kroimy je na 10 trójkątów. 5. Na trójkąty nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu podczas pieczenia uzyskają złocisty kolor. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.