Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tradycyjny murzynek, może być z kremem
  • Ciasta
  • Przepis na

Tradycyjny murzynek, może być z kremem

09.05.2022 Odsłon: 5820
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Gdy spytałam męża, jakie ciasto mam upiec na jego imieniny, to bez chwili wahania odparł – niech będzie murzynek, tradycyjny murzynek! Znam mojego kochanego J. tak dobrze, że właściwie nie musiałam zadawać tego pytania, bo wiem, że stary, dobry murzynek to jest Jego najukochańsze ciasto. Zawsze lubił je tak bardzo, że w domu rodzinnym piekł murzynka już jako nastolatek. Mogłam upiec po prostu ciemny placek oblany polewą i to by było pyszne ciasto. No ale chciałam uzyskać troszkę bardziej wykwintny efekt, więc przełożyłam murzynka kremem śmietankowym z dodatkiem mascarpone. Wizualnie uzyskałam sukces, jednak pod naciskiem widelczyka ciasto troszkę się rozjeżdża. Więc pewnie byłoby dobrze utrwalić krem odrobiną żelatyny, ale to już pozostawiam Twojej inwencji. Bo nam ten lekki “rozjazd” ciasta wcale nie przeszkadza, a krem jest bardzo smaczny i delikatny. Dawno już nie piekłam murzynka, więc nie pamiętałam proporcji i musiałam sięgnąć do mojego pradawnego zeszytu. To, co znalazłam w moich zapiskach, musiałam dziś nieco zmodyfikować, a konkretnie – podmienić margarynę na masło. Jeśli jednak nie stronisz od margaryny – użyj jej! Ciasto będzie równie smaczne.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Delikatna marynata do drobiu na grilla

Dania główne Delikatna marynata do drobiu na grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przy...

  • Grill
  • Polska
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Tymianek

Odsłon: 109

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

  • Grill
  • Grecka
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 348

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4190

do 15 min 15 min
12
agafia
agafia
Dania główne

pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Dania główne pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Podawałam kiedyś przepis na sardyńskie pierogi (culurgiones), których smak oc...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 147

> 60 min >60 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 33969

do 15 min 15 min
34
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9724

> 60 min >60 min
26
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Delikatna marynata do drobiu na grilla

Dania główne Delikatna marynata do drobiu na grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przy...

  • Grill
  • Polska
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Tymianek

Odsłon: 109

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

  • Grill
  • Grecka
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 348

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4190

do 15 min 15 min
12
agafia
agafia
Dania główne

pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Dania główne pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Podawałam kiedyś przepis na sardyńskie pierogi (culurgiones), których smak oc...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 147

> 60 min >60 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 33969

do 15 min 15 min
34
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9724

> 60 min >60 min
26
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tradycyjny murzynek, może być z kremem
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto
  • 350 g masła (w starym zeszycie zapisałam 1,5 kostki margaryny, a w tamtym czasie kostka ważyła 250 g, czyli miało to być 375 g margaryny)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 14 łyżek wody
  • szczypta soli
  • 5 kopiastych łyżek kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki (użyłam jasnej orkiszowej, ale może być pszenna)
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
Krem śmietankowy z mascarpone
  • duży kubek śmietanki kremówki 30% (mój miał 330 ml)
  • mniej więcej tyle samo mascarpone (użyłam pewnie około 350 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: śmietan-fix lub żelatyna do dodatkowej stabilizacji kremu – ja nie użyłam
Sposób przygotowania:
1

Tłuszcz, cukier, wodę, szczyptę soli i kakao włóż do sporego garnka (przynajmniej 3-litrowego). Mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj przez krótką chwilę. Zostaw w garnku do wystudzenia.

2

Około 150 ml wystudzonej masy odlej do szklanki, to będzie polewa do ciasta.

3

Włącz piekarnik na temperaturę 200 stopni, bez termoobiegu. Do pozostałej w garnku masy dodaj całe jajka i wymieszaj dokładnie łyżką lub rózgą. W przygotowywaniu murzynka szczególnie fajne jest to, że nie trzeba używać miksera, bo wystarczy zwykła łyżka.

4

Teraz do masy dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj ciasto dokładnie.

5

Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Na blaszkę wylej ciasto i postaraj się je w miarę równo rozprowadzić. Ta sztuka i tak nigdy się nie udaje, bo po upieczeniu boki pozostają dość niskie, a na środku wyrasta góra, ale ja nigdy się nie poddaję. I próbuję porozpychać większość ciasta na boki. Prawdę mówiąc – z marnym skutkiem.

6

Piecz murzynka przez około 35-40 minut w 200 stopniach. Sprawdź patyczkiem i postaraj się go za bardzo nie wysuszyć. Wystudź ciasto w foremce, a po wystudzeniu wyłóż na kratkę i usuń papier. Po przecięciu ciasta murzynek wygląda tak, jak na zdjęciu, ale nie musisz go przecinać. Jeśli nie chcesz przekładać murzynka kremem, to po prostu polej go masą odłożoną do szklanki. Zostaw do całkowitego zastygnięcia i gotowe.

7

Jeśli jednak chcesz mieć ciasto z kremem, to wystudzony i pozbawiony papieru tradycyjny murzynek przekrój ostrym nożem na pół, uzyskując dwa płaskie placki. Hmmm, płaskie? Górna “połowa” zawsze ma na sobie duży garb, na to nic się nie poradzi. Ale ten garb nijak nie wpływa na smak, więc nie warto się przejmować. Dolną część placka na powrót umieść w foremce.

8

Przygotuj krem. Ubij bardzo zimną śmietankę 30% na sztywno na najwyższych obrotach miksera, lecz pilnuj, by się z niej nie zrobiło masło. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder. Zmniejsz obroty prawie do minimum i stopniowo, po łyżce, dodawaj serek mascarpone. Jeśli uważasz to za konieczne, możesz utrwalić krem np. żelatyną, ale ja tego nie zrobiłam.

9

Gotowy krem rozsmaruj na dolnym placku i przykryj go wierzchem murzynka. Ja dla wygody przecięłam go na pół, żeby mi się nie połamał podczas przenoszenia.

10

Gotowe ciasto oblej polewą ze szklanki i zostaw wszystko do połączenia struktur i smaków. Najlepiej wstaw blachę do lodówki na całą noc.

11

Jak już wcześniej wspomniałam, tradycyjny murzynek po upieczeniu ma najczęściej “wzgórze” na środku i nieco niższe boki. Kształt ciasta nie wpływa negatywnie na jego smak, ale wygląd ma to-to mało wystawowy. Nie jest to więc ciasto na konkurs...

12

Ale i tak tradycyjny murzynek jest bardzo smaczny. Zwłaszcza po przełożeniu kremem – więc się nie zniechęcaj, bo warto go upiec i zjeść coś pysznego, co w dodatku da się wymieszać łyżką! Bo tu mikser jest potrzebny jedynie do ubicia kremu, a ciasto dasz radę zmieszać zupełnie zwykłą łyżką.

13

Niech Ci się upiecze, smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki