Do góry

Desery Przepis na:

Trufle z zieloną herbatą matcha

Trufle z zieloną herbatą matcha

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10832

Dodano:

Odsłon: 2713

naoglądałam się deserów i wypieków z japońską herbatą matcha i w końcu ją nabyłam :-). pierwsza próba padła na trufelki. herbata nadaje im ciekawy kolor i delikatny, charakterystyczny smak zielonej herbaty. polecam :-)

Składniki

  • proporcje na ok. 12-15 szt.
  • biała czekolada 20 dag
  • śmietanka 30% 60 ml
  • herbata matcha 1 płaska łyżeczka
  • czekolada gorzka lub mleczna 8 dag
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Trufle z zieloną herbatą matcha

Przygotowanie

  1. Śmietankę lekko podgrzać. Dodać do niej sproszkowaną herbatę (wcześniej polecam rozpuścić ją w niewielkiej ilości śmietanki żeby szybciej i łatwiej się rozpuściła), dobrze wymieszać, do połączenia, by nie było grudek. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Garnuszek z czekoladą postawić nad parą wodną i dalej w ten sposób roztapiać czekoladę, mieszając tylko od czasu do czasu. Ostudzić i schłodzić w lodówce ok. 2-3 godz. lub całą noc

    Po schłodzeniu masy formować trufelki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić je w lodówce ok. 1 godz. (kulki powinny być twarde). Czekoladę mlecznej lub gorzkiej roztopić w kąpieli wodnej. Każdą z kulek kolejno nadziewać na wykałaczkę, delikatnie zanurzyć w czekoladzie i polewać ją z każdej strony, odkładać na papier do pieczenia. Po zastygnięciu czekolady oprószyć herbatą.

    Smacznego :).

    Przepis podpatrzony na Moich Wypiekach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń