Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11241
Dodano: 22.03.2014
Odsłon: 2734
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Śmietankę lekko podgrzać. Dodać do niej sproszkowaną herbatę (wcześniej polecam rozpuścić ją w niewielkiej ilości śmietanki żeby szybciej i łatwiej się rozpuściła), dobrze wymieszać, do połączenia, by nie było grudek. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Garnuszek z czekoladą postawić nad parą wodną i dalej w ten sposób roztapiać czekoladę, mieszając tylko od czasu do czasu. Ostudzić i schłodzić w lodówce ok. 2-3 godz. lub całą noc
Po schłodzeniu masy formować trufelki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić je w lodówce ok. 1 godz. (kulki powinny być twarde). Czekoladę mlecznej lub gorzkiej roztopić w kąpieli wodnej. Każdą z kulek kolejno nadziewać na wykałaczkę, delikatnie zanurzyć w czekoladzie i polewać ją z każdej strony, odkładać na papier do pieczenia. Po zastygnięciu czekolady oprószyć herbatą.
Smacznego :).
Przepis podpatrzony na Moich Wypiekach
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

BEATA1978 22 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Cudne te trufelki. :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

gogusia 22 marca 2014Zgłoś do usunięcia
muszę i ja rozejrzeć się za tą herbatką :)super :) Odpowiedzi: 2 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz

anetaa26 22 marca 2014Zgłoś do usunięcia
musza byc pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz